Dosarul „Romaqua Borsec“ în recurs la ÎCCJ. Printre inculpaţi senatorul Nicolae Dobra, primarul şi viceprimarul din Sebeş

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Senatorul Nicolae Dobra
Senatorul Nicolae Dobra

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ), Completul de 5 judecători, a înregistrat în 13 semptembrie 2012 recursul procurorilor DNA la decizia pe fond a aceleiaşi instanţe privind achitarea a mai mulţi reprezentanţi ai administraţiei locale din Sebeş în dosarul „Romaqua Borsec“. Printre aceştia sunt şi primarul Alexandru Dăncilă şi viceprimarul Adrian Bogdan.

Recursul procurorilor a fost înregistrat după 1 an şi jumătate de la pronunţarea sentinţei de achitare de către instnţa de fond a ÎCCJ, în martie 2011. O parte din inculpaţi au sperat că DNA nu va mai formula recurs şi vor scăpa de proces. Acest lucru nu s-a întâmplat, astfel că începând cu data de 5 noiembrie 2012 (primul termen al procesului) cei 18 de inculpaţi vor fi nevoiţi să meargă din nou la Bucureşti.

Dosarul este de competenţa instanţei supreme pentru că printre inculpaţi se află şi senatorul Nicolae Dobra, fost consilier local la Sebeş în perioada 2004 – 2008. Dacă senatorul Dobra nu va mai fi parlamentar după alegerile din decembrie, este posibil ca dosarul să revină unei instanţe inferioare din punct de vedere a competenţei.

Inculpaţi în cauză sunt primarul Alexandru Dăncilă, care a ocupat acest post şi în mandatul respectiv, viceprimarul Adrian Bogdan, foşti şi actuali consilieri locali precum şi un expert judiciar. Restul inculpaţilor din proces sunt: Ionel Cîrcoană, Constantin Ispir, Vasile Buliga, Nicolae Şerbănescu, Jean Ionescu, Gheorghe Suciu, Petru Stoica, Paraschiva Nistor, Maria Făgăraş, Romi Petru Dragosin, Nicolae Oliviu Bobar, Ioan Bădilă, Ioan Rodean şi evaluatorul Marian Creţiu. Dintre aceştia, Ispir, Nistor şi Rodean sunt şi în prezent consilieri locali la Sebeş, iar Romi Dragosin este consilier judeţean.

Prejudiciu de 3,38 milioane de euro

Dosarul a fost trimis în judecată în 2009 de DNA pentru vânzarea subevaluată a unui teren din Lancrăm, pe care a fost construită fabrica de bere Albacher, de către compania Romaqua Group Borsec. Prejudiciul imputat este de 3,38 milioane de euro. Acuzaţiile aduse se referă la decizii ale Consilului local luate la sfârşitul anului 2006 şi începutul anului 2007.

Administraţia locală a vândut atunci firmei Romaqua Group Borsec un teren în suprafaţă de 24 de hectare din Lancrăm, la preţul de 1,5 milioane de euro fără TVA, respectiv 6,2 euro un metru pătrat. Procurorii DNA au considerat, însă, că preţul terenului a fost mult suvevaluat şi au stabilit că aleşii locali au prejudiciat bugetul oraşului cu suma de 3,38 milioane de euro.

Judecătorii instanţei supreme au stabilit în martie 2011, după doi ani de proces, că inculpaţii sunt nevinovaţi pe motiv că infracţiunea de care sunt acuzaţi nu există. Cu alte cuvinte, potrivit Codului de Procedură Penală, lipseşte unul din elementele constitutive ale infracţiunii.

„Acest dosar nu a fost instrumentat corect. Nu puteam fi acuzaţi de faptul că ştiam că preţul putea fi mai mare. Sper ca Parchetul să aibă înţelepciune şi să nu facă recurs. Dacă nu se vindea acel teren în 2007, după nu se mai putea vinde pentru că venea criza“, a declarat senatorul Nicolae Dobra după pronunţarea sentinţei de achitare.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite