Dorel Lazăr şi-a făcut aparat foto din două cutii de conserve, un bec şi un obiectiv reciclat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deopotrivă jurnalist, epigramist și artist foto, aiudeanul Dorel Lazăr aniversează 30 de ani de la prima expoziție personală de fotografie color. În urmă cu trei decenii, artistul foto aiudean Dorel Lazăr a dat pentru întâia dată culoare fotografiei. Pe 1 mai 1980 a fost autorul primei expoziții de fotografie color organizată în județul Alba.

Data nașterii: 29 mai 1954, Orăștie, județul Hunedoara
Educație: Școala Postliceală de Tehnică și Artă Fotografică București
Starea civilă: căsătorit, un băiat

După 30 de ani, creatorul de instantanee foto a chemat iubitorii de frumos la Centrul Cultural "Liviu Rebreanu" din Aiud, prezentându-le aproximativ 500 de fotografii realizate din 2001 încoace. Vernisajul expoziției a avut loc joi, 29 aprilie.

A avut 65 de expoziţii naţionale şi internaţionale

"Expoziția este un "remember" al activității mele din ultimii 8-9 ani, care cuprinde cele mai reușite fotografii, prezente și în anterioare expoziții. Vreau să vă spun că nu e ușor să faci fotografie în ziua de astăzi, să mergi în continuare în expoziții, dar dacă ai pasiune, treci peste toate. Această expoziție este un tort pe care mi l-am făcut cadou, după 30 de ani de muncă și 65 de expoziții naționale și internaționale, personale și de grup, la care am participat", ne-a declarat aiudeanul.

Prima fotografie a făcut-o în anul 1965, cu aparatul unui văr de-al său. Ulterior, orientându-se după datele tehnice din revista "Racheta", și-a confecționat un aparat foto din două cutii de conserve, un bec și un obiectiv reciclat de la un aparat de fotografiat. "Developam fotografiile în baie. Așa am început și, încet, încet, autodidact fiind, am ajuns ca în anul 1979 să fiu considerat  unul dintre cei mai redutabili fotografi ai cooperativei meșteșugărești, pe latura de fotografie utilitară", povestește artistul foto.

"Românul e epigramist din naștere"

Jurnalistul Dorel Lazăr e și un apreciat epigramist. Primele epigrame le-a scris în anul 1997, odată cu înființarea Asociației umoriștilor din Moldova, denumită sugestiv "Trecătoarea Râsului".

"Epigrama e ca o boală. Îți trebuie un singur virus pentru a se extinde peste tot. După primele tentative epigramistice, virusul acesta m-a cuprins și pe mine și am avut o rubrică permanentă într-un cotidian al județului Alba, grație scriitorului Ștefan Dinică, redactor șef la ziarul respectiv în acea perioadă, care mi-a acordat spațiu permanent în pagina de week-end a publicației", povestește Dorel Lazăr.

Are la activ patru volume de epigrame publicate și lucrează la un al cincilea, pe care îl va lansa în curând. Se intitulează "Șapte degete pe rană" și conține șapte capitole, care conțin epigrame spumoase la adresa a tot atâtea vicii umane.

"Epigrama există în România din vremuri mult trecute. La Vișeul de Sus, am constatat că țipuriturile din Oaș sunt, de fapt, epigrame autentice. Poporul român are un simț al umorului extrem de dezvoltat. Românul e epigramist din naștere, iar România este singura țară din lume în care epigrama există ca gen literar", spune aiudeanul.

Ziarist, epigramist și artist foto, Dorel Lazăr ne destăinuie că cele mai mari satisfacții profesionale le-a avut în domeniul jurnalisticii. "Lucrând în presă, am reușit să cunosc foarte multă lume din toate categoriile sociale și, mai ales, am avut posibilitatea să ajut oamenii. Atât cât se poate din condei", spune Dorel Lazăr.

Ce-i place: "Fotografia, scrisul, umorul și muzica, sunt pasiunile care ard în mine. La oameni apreciez punctualitatea și respectarea cuvântului dat. De asemenea, sinceritatea și bunul simț."

Ce nu-i place: "Nu-mi plac persoanele care pozează în ceea ce nu sunt. Resping oamenii falși. Nu suport minciuna, fățărnicia și nici comoditatea, asta ca să nu-i zic lene."

Tehnica nu strică în arta fotografică ?

D.L.: Dacă respecți înțelegerile Asociației mondiale de fotografi, nu strică. Însă, în momentul în care te axezi pe prea multă tehnică, nu mai faci fotografie de artă, ci grafică pe calculator. Sincer vă spun, mi-ar place și acum să lucrez analog, să fiu murdar pe mâini și să mă spăl cu metabisulfin, să mi se ducă negreala de pe degete.

Proiecte de viitor ?
D.L.: Vreau să scot ultimul volum de epigrame și să particip la expoziția din acest an, din localitatea franceză Vichy, expoziție cu vânzare la care am fost invitat. Nu în ultimul rând, să reușesc să fac în Roma o expoziție reprezentând județul Alba în fotografii realizate în ultimii doi ani de zile.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite