Domeniul Schiabil Şureanu, cea mai nouă destinaţie turistică din România (VIDEO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şapte pârtii şi două teleschiuri au fost inaugurate astăzi la peste 1.600 metri altitudine. Investiţia este un punct de plecare în construirea unei staţiuni turistice, care să rivalizeze cu destinaţii similare din vestul Europei. Pentru realizarea proiectului Consiliul Judeţean s-a asociat cu patru administraţii locale din zonă.

Cea mai nouă investiţie în domeniul sporturilor de iarnă din România a fost inaugurată, oficial, astăzi în Munţii Sebeşului. Domeniul Schiabil Şureanu, aflat la o altitudine cuprinsă între 1650 - 1900 metri, are un număr de şapte pârtii de schi şi două teleschiuri amenjate în zona Vârful Şureanu – Curmătura Şureanu – Vârful Auşel.

6,8 kilometri de pârtie

Lungimea totală a celor şapte pârtii, care au dificultate medie spre uşoară, este de 6,8 kilometri. Investitorul care a realizat prima investiţie de acest gen în Munţii Sebeşului este Ionuţ Popa, proprietarul societăţii Dip Grup SRL Alba Iulia. „Investiţia finală va cuprinde 12 kilometri de pârtie. De asemenea, vor fi amenajate şi două telescaune, dar pentru aceasta va fi nevoie de energie electrică în zonă. Vom încerca să organizăm un traseu de autobuz din zona Poarta Raiului pentru a  decongestiona traficul auto. Dorim şi stabilirea unui traseu de autobuz care să plece din Alba Iulia până la baza pârtiilor“, a spus Ionuţ Popa.

Acesta a concesionat de la Primăria Săsciori zona în care a amenjat pârtiile pe parcursul a doar opt luni. A investit aproximativ 500.000 de euro. „Zona Poarta Raiului – Munţii Şureanu are un potenţial turistic imens. Am acordat deja 25 de autorizaţii pentru construirea de pensiuni. Încă 60 vor fi acordate în acest an. Investiţia totală în dezvoltarea turistică a zonei se ridică la 35 de milioane de euro“, a spus primarul din Săsciori, Florin Morar.

Suma respectivă cuprinde atât proiectul privat al omului de afaceri Ioan Popa cât şi cel iniţiat de Consiliul Judeţean în colaborare cu administraţia din Săsciori şi cu primăriile din Cugir, Pianu de Jos şi Şugag. „Vom dezvolta cea mai modernă staţiune din România, care va putea fi vizitată atât iarna cât şi vara. Priorităţile imediate sunt modernizarea drumului judeţean Oaşa – Luncile Prigoanei, introducerea apei şi a energiei electrice“, a spus preşedintele Consiliului Judeţean, Ioan Dumitrel.

Spaţii de cazare puţine

Cel puţin deocamdată principala problemă sunt spaţiile de cazare. Cabanele existente la Luncile Prigoanei, la cinci kilometri de pârtii, precum şi cele din zona Oaşa, la 20 de kilometri, sunt singurele posibilităţi pentru turişti, dar locurile sunt limitate. „Am fost pe pârtii în urmă cu câteva zile. Peisajul este fabulos, mirific, de basm. M-am simţit minunat schiind într-un asemenea cadru natural. Cea mai plăcută pârtie e S2. Alunecarea printre brazii răzleţi şi înzăpeziţi mi-a dat un sentiment deosebit“, a spus Adrian Levente, un pasionat al sporturilor de iarnă.

Traseul cel mai sigur pentru a ajunge la pârtii este Sebeş - Şugag - Oaşa - Luncile Prigoanei - Poarta Raiului - Domeniu schiabil, în lungime de 82 kilometri. Ultimii 20 de kilometri se parcurg pe un drum judeţean neasfaltat. Preţurile la teleschiuri sunt patru lei pentru adulţi şi trei lei pentru copii o urcare.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite