Alba Iulia: Domeniul construcţiilor este cel mai vulnerabil şi cu cele mai multe accidente

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alba Iulia: Domeniul construcţiilor este cel mai vulnerabil şi cu cele mai multe accidente
Alba Iulia: Domeniul construcţiilor este cel mai vulnerabil şi cu cele mai multe accidente

Inspectorii de muncă au dispus în primele 9 luni ale anului în curs sistarea activităţii la 30 locuri de muncă din diverse unităţi, cu 26 mai multe faţă de anul trecut.

Motivele care au dus la aceste neplăceri ţin de indisciplina angajaţilor, dar şi de ignoranţa angajatorilor, susţin reprezentanţii Inspectoratului Teritorial de Muncă Alba. „Sunt acte de indisciplină pentru care angajatorul se face în primul rând vinovat, pentru că nu îşi coordonează corect echipa. De asemenea angajatul le ignoră ştiind că el nu va fi tras la răspundere, ci angajatorul“, a explicat directorul Inspectoratului Teritorial de Muncă Alba, Dorel Fiţ. Acesta susţine că la ora actuală în judeţul Alba în unităţile cu activitate în domeniul constrcţiilor şi nu numai, nu mai prezintă probleme la capitolul dotărilor cu echipamente. „La controalele pe care le-am efectuat în ultimele luni am constatat că pe undeva există conştienţă, iar unităţile au achiziţionate echipamente de protecţie. Inconştienţa şi indisciplina vine la partea de utilizare.

Ele nu sunt folosite. Salariaţii ingnoră şi stiu că nu pot răspunde pentru că angajatorul este responsabil inclusiv de faptul că lucrătorul nu poartă aceste echipamente“, a mai spus Dorel Fiţ. Potrivit acestuia, cele mai frecvente accidentări în domeniul construcţiilor, sunt căderile în gol sau cele de obiecte, lucru la înălţime şi surpările de mal. „Organizarea şidisciplina duc la evitarea accidetelor de muncă. Cu toate că lucrul la reţele electrice la tensiuni mari este mult mai periculos, domeniul acesta nici nu există în statisticile accidentărilor“, a mai spus Dorel Fiţ.

Investiţii scumpe în echipamente
 
Motivele pentru care angajatorii ajung să ignore oarecum dotarea cu echipamente ţin şi de latura financiară. Pentru o firmă care se ocupă cu lucrări de structură, mansardare şi acoperişuri, investiţiile în echipamete sunt anual de ordinul sutelor de mii. „Firma mea are 12 angajaţi, dar este în insolvenţă. Investiţiile şi faptul că statul cere mai mult decât dă vreodată, ne-a adus în pragul falimentului. Pe durata activităţii am asigurat echipamente de lucru tuturor angajaţilor de la bocanci şi salopete până la hamuri şi corzi de susţinere, dar acum nu se mai poate. Nu mai există resurse financiare“, a explicat Estera Lazăr, reprezentantul unei firme din judeţul Alba.    

Nici lipsa echipamentelor nu este o variantă de a muncii. Anul acesta, în primele 9 luni, în judeţul Alba s-au înregistrat 54 de astfel de accidente dintre care 4 s-au soldat cu morţi. „Cele mai multe accidente au fost de circulaţie, însă s-au petrecut în intervalul orar în care persoane era la muncă şi călătorea în interes de serviciu“, a explicat Dorel Fiţ. Numărul accidentelor de muncă este în scădere faţă de anul trecut, cu două mai puţin. 

Alba Iulia

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite