Doine româneşti interpretate în premieră la un Festival de muzică din Egipt

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ansamblul folcloric al judeţului Alba participă în aceste zile la un festival de muzică din Egipt. România este reprezentată în premieră la „Alexandrina World Music Festival“, în urma unei preselecţii ineternaţionale.

„Ştiam de acest festival de ceva timp, iar după ce am vorbit cu colegii am decis să ne înscriem la preselecţie care a avut loc la finele anului 2010. Am trimis materiale audio-video cu ansamblul, iar după patru luni am primit răspunsul că am fost acceptaţi în festival“, a spus Alexandru Pal, dirijorul ansambului.
Franţa, Italia, Grecia, Cipru, Egipt sunt câteva dintre ţările alături de care echipa de muzicieni albaiulieni vor cânta în aceste zile.

Ansamblul folcloric al judeţului Alba va susţine în Egipt un recital de câtece cunoscute din repertoriul propriu şi cel naţional. „Vom interpreta cântece tradiţionale reprezentative din zona Transilvaniei şi în special din judeţul nostru. Sperăm să facem senzaţie cu toate cântecele şi mai ales cu doinele care sunt reprezentative pentru ţara noastră. În prezentarea pe care am făscut-o la înscriere în festival am mizat mult pe acest gen de cântec“, a precizat Liviu Cernat, violistul ansambului.

O experienţă inedită

Instrumentiştii s-au pregătit timp de două luni câte 2-3 ore pe zi pentru acest moment şi nu numai. Este prima ieşire internaţională a ansambului folcloric al judeţului Alba din acest an. Echipa de muzicieni care duc faima României este formată din şase dintre cei mai cunoscuţi instrumentişti şi solişti de muzică populară cdin Alba: solista Roxana Reche – laureată a nenumărate concursuri de la Festivalul Mamaia până la Strugurele de aur, naistul şi dirijorul ansambului Alexandru Pal, violistul Liviu Cernat, acordeonistul Cristian Şuşman, violonistul Andrei Mureşan şi contrabasistul Ovidiu Stănilă.

„Vrem să facem cunoscută România şi judeţul Alba peste hotare, de aceea am făcut tot posibilul să mergem la acest festival. Înseamnă mult şi pentru noi ca artişti o astfel de experienţă, dar şi pentru ţara pe care o reprezentă“, a completat dirijorul ansambului.

Festivalul  „Alexandrina World Music Festival“ este adresat muzicii de toate genurile motiv pentru care în cele şase zile, artiştii internaţionali vor susţine recitaluri diversificate. „Vor fi genuri de la muzică clasică, folk, jazz până la muzică uşoară şi dansuri tradiţionale“, a spus Liviu Cernat. Artiştii români vor susţine un recital de o oră în a treia seară a festivalului. „Este seara care se aşteaptă să aibă cel mai numeros public. După recital vom cânta cu o trupă foarte cunoscută din Egipt“, a spus Alexandru Pal.

Sprijin de la Consiliul judeţean Alba

Ansamblul Folcloric al Judeţului Alba din cadrul Centrului de cultură „Augustin Bena“ are trei ani de existenţă timp în care a fost prezent la numeroase evenimente şi festivaluri în ţară, dar şi în străinătate. Susţinere materială este asigurată de Consiliul judeţean Alba care a contribuit cu 12.000 lei la deplasarea ansambului.


Alba Iulia



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite