Doctori cu care Alba se mândreşte: Ioan Boilă, medicul care luptă cu secundele supravieţuirii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ioan Boilă este medic de urgenţă la Spitalul judeţean Alba
Ioan Boilă este medic de urgenţă la Spitalul judeţean Alba

Ioan Boilă este unul dintre doctorii care au câştigat aprecierea cititorilor, a juriului de specialitate şi a redacţiei „Adevărul“ în cadrul campaniei „Doctorii cu care Alba se mândreşte“.  În urma voturilor, medicul s-a clasat pe locul V.

Este aproape  greu de crezut că un medic de urgenţă curtat de spitalele din Occident preferă să muncească în Spitalul Judeţean AIba. Ioan Boilă nu măsoară viaţa pacienţilor in bani, ci în medicaţie şi respect. Respectul cu care îşi face meseria în fiecare zi.

A  terminat Facultatea de Medicină şi Farmacie din Cluj Napoca în 1987. După rezidenţiatul de la Spitalul Floreasca din capitală a decis să se întoarcă în judeţul natal, Alba,  şi să se alăture echipei medicale de pe secţia de Urgenţă a celui mai mare Spital din judeţ. De atunci, poate fi găsit în orice clipă, în locul unde se simte cel mai bine: între pacienţi.

Lupta cu secundele supravieţuirii

„Mulţi,foarte mulţi pacienţi, fiecare cu suferinţa lui, cu durerea lui, cu o mulţime de întrebări la care aşteaptă un răspuns clar şi profesionist . De foatre multe ori un zambet, o vorbă bună, o încurajare îl fac pe pacient să câştige încrederea în tine şi să realizeze că de fapt viaţa  lui e pe mâini bune“, spune Ioan Boilă.

Medicul îşi petrece cea mai mare parte a timpului pe secţia pe care o şi conduce din 1999. Cifra anuală a pacienţilor care ajung la UPU este de 45.000.  „Medicina de Urgenţă este o specialitate dificilă, în care fiecare minut, de multe ori fiecare secundă e importantă pentru şansa pacientului“, adaugă medicul specialist în medicină de urgenţă.

Ioan Boilă, medic dpecialist în medicină de urgenţă

Click pe fotografii pentru FOTOGALERIE

Relaţia cu pacienţii: „încredere totală şi respect reciproc“

Cât de solicitantă este o astfel de specializare resimt cel mai bine tinerii care vor să lucreze la UPU. „Sunt la început foarte mulţi  asistenţi care vor să lucreze la noi, dar după caţiva ani din cauza stresului, a tensiunii permanente la care sunt supuşi în timpul programului, şi de ce nu a salariilor neconcordante cu pregătirea lor şi cu activitatea intensă de aici, se hotărăsc să plece în străinătate.Vin alţii noi, pe care îi formăm iarăşi 3-4 ani şi care, dupa ce au acumulat un bagaj solid de cunostinţe, cu care ne putem mândri oricând, sunt acceptaţi fără probleme în orice spital din Occident“, motivează medicul care este şi expert medical naţional în specialitatea Medicină de Urgenţă. 

„Încredere totală şi respect reciproc“, aşa descrie medicul relaţia sa cu pacienţii . „Relaţia pe care o stabileşti cu un pacient care vine la tine şi pe care îl consulţi este una specială: de afecţiune pentru suferinţa lui, de întelegere pentru neliniştea şi frământările lui, de responsabilitate pentru diagnosticul pe care îl stabileşti şi pentru tratamentul imediat pe care îl aplici“, subliniază Boilă.

A participat la zeci de simpozioane şi sesiuni internaţionale şi este autor al unor importante lucrări de specialitate. Cât despre lipsurile sistemului în care lucrează se limitează să enumere: personalul calificat insuficient, aparatura performantă şi o motivare în plus din partea celor celor care conduc destinele Sănătăţii.

Consultaţi aici CV-ul medicului de urgenţă Ioan Boilă

Îi este greu să facă referire la un caz medical complex pe care l-a avut de gestionat, dar vorbeşte despre accidente grave de circulaţie cu 7-8 victime, de scâncetul abia auzibil al unui bebeluş înecat cu mâncare, de cei intoxicaţi grav cu monoxid de carbon, de strivirile inumane cauzate de accidentele de muncă.

Când aduc în discuţie cuvântul „mită“, îmi răspunde scurt în numele lui şi al colegilor săi: „Ştim importanţa vieţii, înţelegem cât de greu e să fii bolnav şi nu vrem să adăugam noi o grijă în plus la suferinţa unui om aflat într-o situaţie dificilă“, a încheiat Ioan Boilă.

Povestea medicului de pe locul IV a topului „Doctori cu care Alba se mândreşte“ va fi publicată miercuri, 9 noiembrie, pe alba.adevarul.ro . Campania propusă de ziarul „Adevărul“ are ca scop promovarea profesioniștilor din domeniul medical, persoane care nu au depus Jurământul lui Hipocrate doar ca o simplă formalitate.

Alături de cititori, un rol hotărâtor în ceea ce priveşte desemnarea celor cinci doctori cu care Alba se mândreşte l-a avut şi juriul de specialitate, din care fac parte medicul Horia Timiş, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Alba, economistul Nicoleta Coşarcă, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Alba şi Dragoş Zaharia, preşedintele Asociaţiei SM Speromax, organizaţie nonguvernamentală.  Părerile cititorilor, ale juriului de specialitate şi ale redacţiei „Adevărul“ au cântărit fiecare în procent de 33 la sută.



Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite