Doctori cu care Alba se mândreşte: neurochirurgul Bogdan Azamfirei, sculptorul de creiere

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Doctorul Azamfirei, specialist în neurochirurgie, a câştigat aprecierea cititorilor Adevărul, a juriului de specialitate şi al redacţiei ziarului şi s-a clasat pe primul loc  în campania „Doctori cu care Alba se mândreşte“.

Doctorul Azamfirei a ajuns la Spitalul de Urgenţă din Alba Iulia în urmă cu un deceniu, atunci când s-au pus bazele unui compartiment de Neurochirurgie în cadrul unităţii medicale.

Prima intervenţie chirurgicală a fost de extirpare a unui hematom pe creier. Doctorul recunoaşte că percepţia celor din jur vizavi de cazurile neurochirurgicale a fost la început una  rezervată. „Se considera că pacienţii cu probleme neurochirurgicale erau condamnaţi. Lucrurile nu mai stau aşa de mulţi ani. Asta nu înseamnă că nu avem patologii cerebrale grave“ , spune doctorul.

Doctorul susţine că la cel mai mare spital din Alba s-a reuşit amenajarea şi dotarea unei săli de operaţii şi punerea în practică a unui algoritm de lucru la nivel de performanţă. „Facem tot ceea ce înseamnă neurochirurgie cerebrală şi spinală. Nu există nicio patologie pe care să nu o fi abordat în Alba Iulia în ultimii 10 ani. Am avut în spate o experienţă pe care am acumulat-o la Cluj Napoca, pe parcursul specializării.  Din punct de vedere al dotărilor şi al personalului specializat, serviciile neurochirurgicale care se fac la Alba Iulia sunt la acelaşi nivel cu cele din centrele universitare Cluj Napoca şi Timişoara.. În plus, în fiecare an,  am participat la cursuri de formare în Occident, foarte scumpe, dar foarte importante“, motivează neurochirurgul.

Neurochirurgul spune că prin modul în care îşi tratează pacienţii are în vedere şi creşterea prestigiului Spitalului în care lucrează, „Eu încerc să fiu prieten cu pacienţii. Încerc să le explic problemele medicale pe înţelesul lor, în funcţie de nivelul de pregătire al fiecăruia, încerc să-i fac să participe la actul terapeutic. Foarte multe dintre intervenţii necesită o anumită schemă mecanică, pentru că folosim sisteme de fixare care au rolul de a susţine anumite părţi ale corpului, în special coloana vertebrală“, precizează medicul.

Pionierat în vertebroplastie

Specialistul începe fiecare operaţie de la premisa că pacientul trebuie să fie mai bine decât înainte de intervenţia chirurgicală. Timp de un deceniu, a fost singurul neurochirurg al Spitalului. Acum, pe secţie, lucrează trei medici, iar la nevoie intervenţiile se pot face 24 de ore din 24.  „Cei doi colegi care mi s-au alăturat şi-au dat seama că aici există un bazin mare de pacienţi care poate fi abordat şi că există şi condiţii de muncă mulţumitoare. Sala noastră de operaţie are tot ce trebuie pentru a asigura 99 la sută din patologia neurochirurgicală. Consider că este la nivelul unei clinici universitare şi că suntem centrul neuniversitar, neclinic, cel mai important din ţară.  Deocamdată, Spitalul de Urgenţă Alba este în creştere şi ne străduim să cucerim celelalte judeţe care nu dispun de tehnologia şi personalul calificat pe care îl avem noi“,  a mai adăugat doctorul. Neurochirurgii de la cel mai mare Spital din Alba estimează că vor efectua până al sfârşitul anului, peste 300 de intervenţii pe creier şi pe coloana vertebrală.

Doctorul susţine că la Alba Iulia se face şi pionierat în neurochirurgie şi dă ca exemplu vertebroplastia percutană în anestezie locală. Practic, pacientului îi este injectat ciment acrilic într-o vertebră fracturată, după ce în prealabil se polimerizează cu ajutorul unui solvent. „Suntem singurul centru din România care facem vertebroplastie în anestezie locală la scară largă. Bolnavul este conştient, iar imediat după intervenţie se poate deplasa singur şi necesită cel mult o zi de internare în spital. Este indicată pentru afecţiunile osteoporotice ale pacienţilor în vârstă, care ar suporta greu o anestezie generală. Eu sunt mândru de această performanţă. Lunar, avem câte 5 astfel de intervenţii“, explică neurochirurgul. Tasarea vertebrală reprezintă o cauză frecventă a durerilor de spate și de limitare a activității obișnuite a multor pacienți.

Are şi pacienţi din Occident

Când vine vorba de sistemul în care lucrează, neurochirurgul susţine că totul în medicină este foarte scump, iar sistemul medical de la noi este mai subfinanţat de 20-30 de ori de faţă de cele din Occident. Specialistul susţine însă, că şi acolo sunt probleme. Recent, a avut o pacientă din Olanda, care  a ajuns să fie operată în comparimentul de Neurochirurgie, datorită acutizării severe a unei afecţiuni vertebrale cronice. „Până la urmă şi în Olanda sunt probleme. Sunt cazuri în care pentru o operaţie la coloana vertebrală aştepţi şi un an de zile, cum este cazul de care vorbim, chiar dacă femeia este asigurată. Medicii de acolo au nişte salarii bunicele, indiferent că operează sau nu. Există şi tendinţa ca pacienţii să fie îndrumaţi spre clinicile private, unde astfel de intervenţii costă foarte mult. Plus că este presiunea legală asupra lor. Pentru orice iritaţie care-i apare pacientului pe piele, medicul riscă să fie dat în judecată, ceea ce consider că este o exagerare şi o risipă de resurse. Am colegi acolo care mă invidiază că noi nu ne confruntăm cu aceste probleme. Noi îi invidiem pentru cultura bunului simţ, civilizaţie şi tehnologia înaltă la care au acces“, a motivat doctorul Azamfirei.

Prioritatea zero pentru doctorul Azamfirei s-ar traduce prin înfiinţarea unui compartiment de Neurochirurgie care să fie independent de secţia de Chirurgie a Spitalului. Aici ar urma să lucreze cel puţin patru specialişti, să existe o altă sală de operaţie care să permită intervenţii în două schimburi. „Schimbarea de care vorbesc ar asigura un serviciu neurochirurgical continu, fiabil, şi în care medical să nu-şi scuipe plămânii, pentru că noi am ajuns în stadiul de extenuare, ca urmare  a patologiei complexe pe care o abordăm. Avem şi operaţii care durează 12 ore“, a încheiat neurochirurgul.

Campania propusă de ziarul „Adevărul“ are ca scop promovarea profesioniștilor din domeniul medical, persoane care nu au depus Jurământul lui Hipocrate doar ca o simplă formalitate.

Alături de cititori, un rol hotărâtor în ceea ce priveşte desemnarea celor cinci doctori cu care Alba se mândreşte l-a avut şi juriul de specialitate, din care fac parte medicul Horia Timiş, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Alba, economistul Nicoleta Coşarcă, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Alba şi Dragoş Zaharia, preşedintele Asociaţiei SM Speromax, organizaţie nonguvernamentală.  Părerile cititorilor, ale juriului de specialitate şi ale redacţiei „Adevărul“ au cântărit fiecare în procent de 33 la sută.




Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite