Dispută imobiliară între Penitenciar şi Judecătoria Aiud

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reprezentanţii Judecătoriei Aiud au solicitat conducerii Penitenciarului eliberarea unui număr de 11 birouri, aflate la etajul superior al clădirii, care sunt utilizate de administraţia instituţiei privative de libertate.

Clădirea Judecătoriei Aiud se află în imediata apropiere a Penitenciarului. În perioada 1968 – 1992 clădirea a şi fost administrată de Penitenciar. „Pe lângă faptul că ne confruntăm cu o lipsă acută de birouri, am primit ultimatum din partea Judecătoriei Aiud, pentru evacuarea ultimelor spaţii deţinute, care oricum sunt total insuficiente pentru buna desfăşurare a activităţii administrative, birourile fiind supra-aglomerate“, a spus, astăzi, directorul Penitenciarului, comisarul Valentin Nazare. Acesta a completat că aceste spaţii vor fie eliberate în cursul anului 2010, dar nu a precizat o dată exactă când se va întâmpla acest lucru.
 
Clădire trecută în administrarea Judecătoriei

În prezent Judecătoria Aiud funcţionează la parterul şi o parte din etajul clădirii situată administrativ pe strada Morii nr.7A, restul etajului imobilului aflându-se în folosinţa Penitenciarului Aiud. Suprafaţa utilă totală a spaţiului deţinut este de 461 metri pătraţi, existând două sali de judecată şi un număr de opt birouri la parter şi cinci la etaj. Judecătoria a deţinut întreaga clădire până în anul 1968, când a fost desfiinţată. Instanţa funcţionează din nou la Aiud din anul 1992.

În prezent, întregul imobil, este în administrarea instanţei de judecată. Între cele două instituţii a existat un acord, prin care birourile respective rămâneau pentru utilizarea angajaţilor Penitenciarului până când se construia un nou corp administrativ. Investiţia respectivă nu a fost realizată. Cu toate acestea conducerea instanţei de judecată solicită eliberarea spaţiilor având în vedere că se confruntă, la rândul ei, cu mari probleme din acest punct de vedere. Aici lucrează 28 de persoane, respectiv şase judecători şi 22 de angajaţi personal auxiliar. La penitenicar lucrează 347 de angajaţi.

Peste 1.000 de deţinuţi cazaţi la Aiud

Problema spaţiilor de lucru a fost ridicată în cadrulporezentării astăzi a bilanţului pe anul 2009 a Penitenciarului din Aiud. Instituţia este unul dintre cele mai mari de acest gen din ţară. La sfârşitul anului 2009, aici se aflau un număr de 1.146 de persoane privative de libertate. Dintre acestea, 328  erau cu pedepse de peste 10 ani, 546 cu pedepse sub 10 ani şi patru condamnaţi pe viaţă.

Potrivit reprezentanţilor Peniteniciarului, anul trecut cu ocazia percheziţiilor generale, a celor inopinate, a efectuării controlului specific asupra persoanelor private de libertate şi în locurile unde acestea au acces, s-au descoperit un număr de 526 telefoane mobile, 597 cartele SIM iar în patru cazuri au fost găsită heroină. Pentenciarul din Aiud coordonează întreaga zonă Centru a sistemului din care mai fac parte instituţiile similare din Târgu Mureş, Miercurea Ciuc şi Codlea.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite