Dispută în Consiliul local Alba Iulia: contractul privind serviciul de transport călători respins de consilieri VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consiliul local Alba Iulia nu a aprobat în şedinţa desfăşurată marţi, 7 august 2012, contractul de delegare a gestiunii transportului public de persoane între Asociaţia AIDA – Transport Local şi Societatea de Transport Public. Primarul Mircea Hava a declarat că decizia poate determina întreruperea serviciului în oraş.

Proiectul de hotărâre a fost primul pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului local. Doar 10 consilieri (9 PDL şi unul de la PSD) au votat pentru aprobarea contractului, iar şapte (PNL – PPDD şi unul de la PSD) s-au abţinut. Hotărârea este esenţială pentru ca Societatea de Transport Public (STP) SA să poată prelua serviciul, oficial, de la Asociaţia Intercomunitară de Dezvoltare Alba Iulia (AIDA) – Transport Local.

Oferta STP a fost declarată câştigătoare în luna iunie 2012. AIDA – Transport Local a preluat de la Consiliul local Alba Iulia şi de la administraţiile locale din alte şase comune de lângă reşedinţa judeţului (Ciugud, Sîntimbru, Galda de Jos, Întregalde, Cricău şi Ighiu) serviciul de transport public persoane. Cele şapte localităţi au în total 90.000 de locuitori. Studiul realizat arată că pe traseele noului sistem de transport vor circula într-un an 11,5 milioane de călători.

Asociaţia a derulat procedurile legale de atribuire a serviciului, care a fost adjudecat de STP Alba Iulia. Următorul pas a fost aprobarea contractului în Consiliile locale, dar aleşii din Alba Iulia nu au reuşit să se pună de acord. La finalul şedinţei s-a discutat despre posibilitatea reluării votului, dar, până la urmă, s-a pus în discuţie convocarea unei şedinţe extraordinare pentru discutarea şi aprobarea proiectului de hotărâre.

“În mod normal ieşim din AIDA, toate cheltuielile care s-au făcut o să le dăm înapoi. Suntem din nou ca la început, poate va trebui să facem o licitaţie pe oraş. O să mă consult cu juriştii să vedem ce este de făcut. La prima vedere suntem în aer şi poate va fi nevoie să circulăm pe jos. Este responsabilitatea Consiliului local. Noi am făcut toate demersurile. Este un consiliu care lucrează împotriva cetăţeanului. Avem un transport în comun cum nu are nimeni în toată zona“, a spus Mircea Hava. Primarul a apreciat, totuşi, că este puţin probabil ca serviciul să fie interupt.

Consilierul PNL Gabriel Pleşa a afirmat că decizia de abţinere a venit ca urmare a discuţiilor care au existat în legătură cu transportul public din Alba Iulia. “Marea majoritate a consilierilor care s-au abţinut se tem de problemele din trecut, când au dat declaraţii la DNA. Au considerat că e mai bine să se abţină. Oraşul nu poate rămâne fără transport. Se va găsi o soluţie. Probabil se va reveni într-o şedinţă extraordinară unde se vor explica lucrurile concret şi suntem gata să ne reconsiderăm poziţia“, a spus Gabriel Pleşa.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite