Dispensar medical din Alba Iulia transformat în spaţiu comercial

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Daniela Suciu este unul dintre cei patru medici ameninţaţi cu evacuarea
Daniela Suciu este unul dintre cei patru medici ameninţaţi cu evacuarea

Dispensarul din cartierul Ampoi a ajuns în proprietatea unui om de afaceri din Ighiu. Patru medici de familie care au cabinete în imobil se judecă de peste 10 ani pentru revenirea spaţiului la destinaţia de dispensar.

Albaiulienii înscrişi la unul dintre cei patru medici de familie din zona cartierului Ampoi îngheaţă pe coridoare până ajung la consultaţie. Holurile dispensarului sunt reci, băncile sunt rupte şi pereţii nu sunt zugrăviţi. Situaţia nu poate fi îmbunătăţită pentru moment deoarece spaţiul este în litigiu.

Pacienţii sunt victime colaterale

„Eu vin aici de când a fost înfiinţat dispensarul şi copiii şi nepoţii mei sunt înscrişi la medici de familie care lucrează aici. Nu avem unde să mergem în altă parte. Este frig pe coridor dar stăm şi aşteptăm. Din ce ştiu eu sunt încurcături cu spaţiul şi se tot judecă medicii dar noi suntem cei care suferim“, a spus Anuţa Patraş, de 56 de ani, pensionară din Alba Iulia.

Zona Ampoi s-a dezvoltat în anii 1980, când au fost construite câteva obiective industriale şi un cartier unde să locuiască oamenii. „Nu am bani să merg la cabinet privat şi mai bine stau la coadă în frig pentru trimitere la Policinică. De obicei e plin de lume. Aşteptăm şi 40 de minute în frig“, a spus Mioara Comşiţ, de 48 de ani din Alba Iulia. Ca urmare a situaţiei juridice încurcate, medicii nu au putut să investească în modernizarea spaţiului.

Ameninţaţi cu evacuarea

Dispensarul medical a fost înfiinţat în 1985 pentru a deservi populaţia din zona industrială Ampoi. La cei patru medici de familie sunt înscrise aproximativ 10.000 de persoane. „A fost proiectat de la început la parterul blocului şi conceput cu circuite diferite pentru adulţi şi copii“, a explicat Despina Piţu, primul medic care a fost numit la acest dispensar.

În anul 1991, regia locală FLIPS, care administra spaţiile ce aparţineau statului, a preluat imobilul şi a schimbat destinaţia din dispensar în spaţiu comercial şi l-a întăbulat ca atare. Ulterior, spaţiul a fost vândut omului de afaceri Gheorghe Vesa din comuna Ighiu, care doreşte acum evacuarea medicilor de familie.

„Noi ne-am apucat de investiţii dar am aflat că spaţiul nu mai este trecut sub denumirea de cabinete medicale. Legea prevede că spaţiile cu altă destinaţie decât cea locativă să fie trecute în patrimoniul Primăriei Alba Iulia. Acum încercăm judecarea pe fond cu proprietarul şi revenirea la întăbularea iniţială“, a spus medicul Daniela Suciu.

Proprietarul vrea spaţiul

Primăria Alba Iulia a avut şi ea un proces cu regia FLIPS, regie care nu mai există de mai mulţi ani. „Noi am pierdut în instanţă şi nu mai avem implicare juridică dar susţinem cauza medicilor de familie“, a spus Mihai Coşer, purtătorul de cuvânt al primăriei.

Gheorghe Vesa a spus că a cumpărat spaţiul legal în anul 2000 împreună cu alte active ce au aparţinut regiei locale. „Eu am cumpărat deci sunt proprietar. Nu cred că medicii ar trebui să mai cheltuie bani prin instanţe. Pot să-şi deschidă cabinetele în altă parte“, a spus Gheorge Vesa.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite