Alba Iulia: Dipolmele nu îi mai ajută pe tineri să îşi găsească locuri de muncă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alba Iulia: Dipolmele nu îi mai ajută pe tineri să îşi găsească locuri de muncă
Alba Iulia: Dipolmele nu îi mai ajută pe tineri să îşi găsească locuri de muncă

În judeţul Alba la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă sunt înscrişi în acest moment aproximativ 900 de absolvenţi de liceu şi facultate care au absolvit în prima sesiune a anului 2009. După susţinerea examenelor de bacalaureat şi de licenţă au fost înregistraţi la AJOFM Alba până la finele lunii august circa 900 de absolveţi.

Cu toate că angajatorii care încadrează în muncă pe durată nedeterminată absolvenţi ai unor instituţii de învăţământ sunt scutiţi, pe o perioadă de 12 luni, de plata contribuţiei datorate la bugetul asigurărilor pentru şomaj, şi primesc lunar, pentru fiecare absolvent de la 1 până la 1,5 salarii minime brute pe ţară, nu sunt preocupaţi să facă angajări. Şi condiţiile impuse de angajatori pe piaţa muncii taie din elanul tinerilor absolvenţi care se văd nevoiţi să plece din ţară sau să facă de multe ori compromisuri.

 „Eu am terminat anul acesta şcoala profesională şi am venit să îmi depun dosarul la AJOFM. Nu am de ales pentru că e foarte greu, iar angajatorii cer experienţă, ori un tânăr absolvent unde să îşi facă experienţă dacă nimeni nu îi acordă o şansă. Poate voi pleca din ţară pentru că un viitor aici nu prea văd”, a spus Claudiu Teodor Boantea,  de 18 ani din Alba Iulia.

Numărul celor care din băncile facultăţilor intră direct în rândul şomerilor a crescut semnificativ în acest an. Neconcordanţa dintre facultăţi şi piaţa muncii o resimt din plin tinerii absolvenţi care nu se regăsesc printre cei pentru care mai locuri de muncă disponibile. În judeţul Alba domeniul asigurărilor rămâne în continuare lider în topul ofertelor disponibile pe piaţa muncii. Doar pentru funcţia de inspector asigurări este solicitată o persoană cu facultate.  Astfel, cei 900 de absolvenţi-şomeri înregistraţi nu au ce face cu diploma de studii medii şi superioare.

Şomer cu facultate


Luna aceasta, va fi organizată bursa locurilor de muncă pentru absolvenţi, oferta nu este deloc optimistă. Din 161 locuri de muncă puse la dispoziţia absolvenţilor doar patru le sunt adresate absolvenţilor de studii superioare. „Din nefericirea aceasta este oferta angajatorilor de judeţ care caută mai mult să angajeze absolveţi cu studii medii. Ofertele pe domenii le reprezintă cele mai multe asigurările urmate de construcţii şi comerţ”, a declarat Elena Trifu şef al Agenţiei Locale pentru Ocuparea Forţei de Muncă Alba Iulia.

Tinerii care vor participa la bursa din 25 septembrie nu vor avea o paletă prea bogată de oferte. Dacă pregătirea sau angajatorul îi vor permite tânărul absolvent va putea opta pentru: agent vânzări, lucrător comercial, muncitor necalificat, consultat vânzări, ceramist, electrician sau electronist, zidar, zugrav sau lăcătuş mecanic. Pentru tinerii cu studii superioare oferta se limitează la inginer construcţii, inspector asigurări şi inginer chimist.
 


Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite