Dina Vărărean a debutat oficial în emisiunea Tezaur Folcloric

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dina Vărărean cântă pe scenele din Alba Iulia de peste 10 ani
Dina Vărărean cântă pe scenele din Alba Iulia de peste 10 ani

Dina Vărărean a cântat pe mai toate scenele din ţară şi a participat la câteva turnee în străinătate, în Franţa, Iugoslavia, Spania şi Statele Unite ale Americii. Are un repertoriu complex, a adumat melodii tradiţionale din toate colţurile ţării şi a fost îndrumată de Valeria Peter Pretescu.

Valeria Peter Predescu a învăţat-o să-şi lege năframa

A început să cânte încă de la grădiniţă şi spune că a moştenit dragostea pentu cântecul popular şi vocea de la tatăl său. „Mi-a plăcut să cânt şi cred că am început la grădiniţă. Mai apoi am fost  la Cântarea României, unde am luat locul I la faza judeţeană şi locul II la faza naţională. Debutul propriu-zis a venit în 1995, la Tezaur Folcloric“, a spus Dina Vărărean. Interpreta de muzică populară îşi aduce aminte şi un eveniment mai inetit. „După ce am luat prmiu la <<Cântarea României>> am fost alături de şcoal generală la o manifestare pe stadionul <<23 August>> în Bucureşti şi am cântat pentru Nicolae Ceauşescu“, îşi aminteşte cântăreaţa. Între anii 1997-2000 Dina Vărărean a urmat Şcoala Populară de Artă la Bistriţa Năsăud şi mai a avut şansa să lucreze alături de Valeria Peter Predescu. „Am făcut parte din grupul vocal al Casei de Cultură din Bistriţa Năsăud unde era şi doama Valeria. Mergeam împreună la spectacole. S-a purtat întotdeauna frumos de noi, ca o mamă. De la ea am învăţat multe lucruri, până şi cum trebuie să-mi leg năframa. Pentru mime este un model“, a mai spus Dina.

A cântat în toată ţara

Dina Vărărean a obţinut primul trofeu la Festivalul Toamna Buzoiană în 1995 şi de la acel moment a adunat peste 20 de premii. „Îmi aduc aminte şi acum melodia pe care am cântat-o şi primele versuri: Sunt fată de ardelean, născută cu dor de neam. A fost primul trofeu, dar am obţinut pe urma şi altele. Am cântat în toată ţara. La Alexandria, în Maramureş, la Lipova, la Sibiu şi în Apuseni, la Câmpeni, Abrud, şi până la Herculane“, a spus cântăreaţa. Pentru că a bătut ţara în lung şi lat şi-a făcut şi un repertoriu complet. „Cânt melodi din toate părţile. În străinătate, mai ales, trebuie să şti să cânţi pentru olteni o sârbă, pentru moldoveni o bătută şi pentru ardeleni o doină sau o învârtiră. Fiecare cere câte ceva special şi trebuie să şti. Aşa poţi să îi bucuri pe cei care sunt departe de ţată“, a mai solista de muzică populară. Dina Vărărean spune că pentru a avea un repertoriu cât mai complet o parte dintre melodiile populare le culege singură. „Mai merg la oamenii bătrâni de pe satele de lângă Ampoi. Sunt melodi foarte frumoase care merită scoase la lumină“, a mai spus tânăra.
Întrebări şi răspunsuri:

Ai imprimat o parte dintre melodiile pe care le cânţi?
D.V.
: Am mai multe CD-uri imprimate. Cred că sunt mai mult de 11. Primul album pe care l-am înregistrat a fost alături de formaţia „Crai Nou“ din Alba Iulia. A fost deosebit. Acum vreau să scot un nou album, poate până la anul va fi gata. Deocamdată este puţin timp pentru imprimări.

La Alba Iulia ai participat la spectacole?
D.V:
Am cântat şi la spectacolul de 1 Decembrie din acest an, am încheiat spectacolul. Nu sunt la prima participare. Am cântat şi la serbările oraşului şi la alte spectacole. Sper să am ocazia să particip şi la alte evenimete de acest fel din Alba Iulia.

Ce-i place?
Îmi place muzica bună de toate felurile şi îmi plac petrecerile românelti. Îmi plac românii de dincolo de hotarele ţării care deşi sunt departe încă mai simt româneşte. Sufletul lor încă mai tresare la muzica populară.

Ce nu-i place?
Nu-mi place minciuna şi ipocrizia. Mă deranjază oamenii falşi. Cred că sunt o persoană deschisă care spune ce are de zis în faţă, fără ascunzişuri. Aştept acelaşi lucru şi de la cei pe care îi întâlnesc. Aş vrea să fie mai sinceri şi mai deschişi.

Profil:
Născută : la 16 aprilie 1976, la Bistriţa Năsăud
Studii: Facultatea de Relaţii Internaţionale şi Studii Europene
Familie: Necăsătorită

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite