Diana Ciobotea a fost pasionată de matematică, dar a ales medicina

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Diana Ciobotea, medic la Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba Iulia
Diana Ciobotea, medic la Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba Iulia

Diana Ciobotea specialist în dermato venerologie şi director medical la Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba. A ales medicina după ce pe toată perioada liceului a  fost pasionată de matematică.

Profil:
Născută: la 23 februarie 1967, Cugir
Studii: Facultatea de Medicină Timişoara
Familie: căsătorită, un copil

Era pasionată de matematică dar a ales medicina

Diana Ciobotea spune că până în liceu era convinsă că va preda. Şi-ar fi dorit să devină profesoară dar în ultimul moment s-a răzgândit şi a ales medicina, care i s-a părut mai interesantă şi care până la urmă i-a adus satisfacţii. „Cea mai mare pasiune a mea a fost matematica. Am participat la mai multe concursuri şi la olimpiade. La liceu eram înscrisă la o clasă la profilul matematică fizică. Toţi colegii mei mergeau spre matematică. Am avut un moment de răzvrătire şi am ales să merg la medicină“, a spus directorul medical al spitalului din Alba Iulia.

Diana Ciobotea recunoaşte că a făcut totuşi o alegere bună şi asupra profesiei şi în ceea ce priveşte oraşul ales pentru a urma cursurile. „În Timişoara am trăit cea mai frumoasă perioadă din viaţa mea. Timpul pe care l-am trăit acolo m-a marcat. Îmi amintesc multe lucruri despre Timişoara şi mai ales zilele din decembrie 1989. Revoluţia m-a prins acolo, eram studentă în anul V. Era o nebunie. Am avut noroc în acele zile şi am reuşit să prind şi un tren spre casă în 20 decembrie 1989“, îşi aminteşte medicul.

Cunoaşte lipsurile spitalului din Alba Iulia

După terminarea facultăţii medicii mai au de urmat stagii de pregătire, rezidenţiat specializări şi alte cursuri. Diana Ciobotea a urmat rezidenţiatul la Cluj-Napoca, iar în 1995 s-a transferat la spitalul din Aiud, unde a rămas trei ani. „În 1998 am venit la Alba Iulia. Perioada de pregătirea pentru a deveni medic este foarte lungă şi este foarte costisitoare. Pentru a putea să faci faţă trebuie să fi susţinut“, a spus medicul din Alba Iulia. Diana Ciobotea ocupă de câţiva ani şi funcţia de director medical al Spitalului Judeţean de Urgenţă Alba şi cunoaşte în amănunt care sunt problemele şi lipsurile unităţii din Alba Iulia.

„Avem persoanal de foarte bună calitate, dar dotarea materială a spitalului lasă de dorit în mai multe sectoare. De asemenea ne confruntăm cu un volum mare de lucru şi cu persoanl puţin. Este nevoie mai ales de aparatură de ultimă generaţie pentru a putea să răspundem nevoilor pacienţilor care ajung la noi din tot judeţul“, a explicat directorul medical al spitalului din Alba.

Care sunt cele mai solicitate secţii din spitalul din Alba Iulia?
D.C.: "Ar trebui suplimentate paturile în secţia de oncologie. Din păcate numărul bolnavilor de cancer din judeţ este în creştere în ultimul timp. De asenenea trebuie să avem o atenţie deosebită şi pentru Secţia de Terapie Intensivă din Alba Iulia. Aceasta este singura din judeţ şi deserveşte toată populaţia. În rest celălalte secţii fac faţă nevoilor actuale“.

Vi se pare necesară o pregătire de lungă durată pentru a deveni medic?
D.C.: "Este foarte importantă pregătirea, mai ales acum când selecţia nu mai este atât de drastică cum era în urmă cu 20 de ani. Acum sunt mai multe facultăţi în ţară şi se admit şi locurile cu taxă. Pentru a avea totuşi o calitate bună a absolvenţilor e nevoie de pregătire“.

Ce-i place: "Îmi place să petrec o seară liniştită cu familia şi îmi mai place să călătoresc şi să văd locuri noi. Cred că oraşul meu de suflet este Viena. Acolo merg de cel puţin două ori pe an. Ţin mult şi la Timişoara, unde merg cam o dată pe an. Mai des merg la fiul meu care e student la  Bucureşti, deşi nu îmi place oraşul".

Ce nu-i place: "Nu-mi place luna noiembrie şi mă deranjază foarte mult prostia. La fel nu pot să suport lipsa bunului simţ a unora". 

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite