Fostul Lipscani din Alba Iulia, în dezbatere publică. Al treilea plan urbanistic pentru centrul civic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reactualizarea planului urbanistic zonal al centrului oraşului Alba Iulia presupune crearea a 750 de noi locuri de parcare. Cele mai importante schimbări ar urma să aibă loc în zona cuprinsă între străzile Ardealului, Nicolae Titulescu şi Nicolae Bălcescu, respectiv Piaţa Consiliul Europei unde se va construi clădirea teatrului.

Reprezentanţii primăriei Alba Iulia s-au întâlnit ieri cu locuitorii oraşului pentru a discuta modificările care urmează a fi aduse planului urbanistic zonal al centrului civic. Doar 50 de albaiulienii s-au arătat interesaţi de schimbarea la faţă a centrului oraşului şi de modul în care acesta va arăta în viitor.

Al treilea PUZ în 25 de ani

Zona cunoscută ca fostul „Lipscani”, era la începutul secolulu XX o stradă comercială care se deschidea înspre Cetate. Tot aici era şi gara mică a Mocăniţei, trenul ce lega oraşul de Zlatna. Prima documentaţie pentru această zonă datează din 1985.

„Latura nordică a pieţei s-a realizat parţial, înainte şi după anul 1989 şi a rezultat o imagine de dezordine şi destructurare cu clădiri aflate în stadii diferite de construcţie sau de demolare şi spaţii libere rezultate în urma demolărilor“, a informat arhitectul Ioan Străjan.

image

În anul 1998 s-a aprobat un nou plan al zonei, însă nu s-a pus în practică. Cele mai importante schimbări la faţă sunt preconizate în zona cuprinsă între străzile Ardealului, Nicolae Titulescu şi Nicolae Bălcescu, respectiv Piaţa Consiliul Europei.

Opt proprietari de terenuri şi imobile vor fi direct afectaţi. Aceştia ar urma să fie despăgubiţi de Primăria Alba Iulia. Aici ar urma să fie construit sediul viitorului teatru, un complex de locuinţe şi o parcare subterană de 150 de locuri. Imobilele în stil neo-românesc şi interbelic din zonă vor fi protejate.

„Reactualizarea planului urbanistic pune bazele unor reglementări care să permită accesarea de fonduri financiare pentru investiţii, dar şi pentru clarificarea juridică a terenurilor. Centrul civic al oraşului este nefinalizat. Obiectivul central va fi sediul teatrului, care va fi construit de Consiliul Judeţean“, a spus Hedviga Călin, arhitectul şef al oraşului Alba Iulia.

image

Aşa arată astăzi centrul civic al oraşului

„Consider că este foarte important pentru oraş să se dezvolte din punct de vedere cultural. Generaţia tânără are nevoie să se facă ceva în acest sens. Comunitatea ar trebui să se implice mai mult şi consider că autorităţilor le revine sarcina de a face schimbări în zonă“, a spus Viorel Cioflică, sociolog, prezent la dezbatere.

750 de locuri de parcare

Arhitectul Ioan Străjan a precizat că pentru fluidizarea traficului pe arterele din centrul oraşului va fi amplasat un sens giratoriu pe bulevardul Tudor Vladimirescu, la intrarea în Alba Iulia dinspre Cluj-Napoca. În zona cuprinsă între CEC, magazinul Unirea şi blocul 280 vor fi create noi spaţii de parcare. În total vor fi în jur de 750 de locuri de parcare.

„Consider că problema locurilor de parcare este vitală pentru centrul oraşului. Mi se pare că spaţiul ar trebui gestionat mai bine în acest sens. Nu văd importanţa unui teatru în condiţiile în care sala de spectacole a Casei de Cultură este mai mereu goală la spectacole“, a spus Nicolae Piţu, de 62 de ani, administratorul unei firme.

Citiţi aici reglementările noului PUZ privind zona centrală a oraşului

Vedeţi aici planşa desenată cu noile reglementări urbanistice

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite