Alba Iulia: Dezbatere pentru înfiinţarea unui nou cimitir

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alba Iulia: Dezbatere pentru înfiinţarea unui nou cimitir
Alba Iulia: Dezbatere pentru înfiinţarea unui nou cimitir

În fiecare lună 15 persoane sunt înmormântate în cimitirul Maieri, de pe strada Încoronării

Înfiinţarea unui nou cimitir în Alba Iulia provoacă discuţii în comunitatea locală. Consiliul local a amânat săptămâna trecută o decizie în acest sens, deşi conducerea Primăriei afirmă cu un cimitir nou este o necesitate pentru oraş. Reprezentanţii societăţii care administrează actualul cimitir municipal, SC Prometeu SRL din Alba Iulia, susţin că pentru moment mai există spaţiu, dar că ar fi bine ca autorităţile să rezerve un alt teren cu aceeaşi utilitate.

Situaţie neclară

În ultima şedinţă a Consiliului Local s-a luat în discuţie posibilitatea înfiinţării unui nou cimitir pe terenul deţinut de Arhiepiscopia Ortodoxă Alba, în zona Valea Popii. Proprietarii unor terenuri din acea zonă s-au arătat nemulţumiţi de această decizie iar consilierii locali au amânat decizia pentru următoarea întâlnire a consilierilor. Pentru a se documenta mai bine s-a solicitat realizarea unei comisii care să analizeze situaţia şi să găsească cea mai bună soluţie.

„Pentru moment nu s-a constituit comisia dar trebuie să o facem până la sfârşitul lunii. Practic municipalitatea nu mai are teren şi din acestă cauză s-a apelat la terenul Arhiepiscopiei. Nu ştiu care va fi participaţia financiară a uneia sau a alteia din părţi, pentru realizarea noului cimitir”, a spus viceprimarul Ioan Bogăţan. Acesta a mai spus că este posibilă şi identificarea altor terenuri care mai apoi să fie date la schimb Arhiepiscopiei.

Fără probleme în următorii ani 

În actualul cimitir municipal sunt la acest moment peste 5.500 de morminte. Potrivit patronului societăţii comerciale care administrează cimitirul, Bogdan Ion, mai există şi teren, care poate fi folosit. „Practic din 100 de înmormântări doar pentru 10 este nevoie de un loc de veci nou. Cei care au deja un mormânt în cimitir îi înhumează pe cei morţi din familie în acelaşi loc”, a spus Bogdan Ion.

Acesta a mai spus că  acesta este o practică curentă, iar în felul acesta se pot crea locuri în cimitir. „Mai sunt şi morminte care nu mai sunt revendicate de mai mult timp, fie în Alba Iulia nu mai există familia care avea mormântul fie nu mai sunt urmaşi. În aceste cazuri oasele pot fi ridicate. Se face o slujbă şi mai apoi sunt reînhumate în acelaşi mormânt sau într-un spaţiu special amenajat. Şi în felul acesta se mai recuperează din spaţiu”, a spus Marius Laslău, unul dintre lucrătorii firmei care administrează cimitirul.

Cu toate că situaţia pentru moment nu este foarte gravă, după cum afirmă administratorul cimitirului, un teren de rezervă este din spusele acestuia util. „Pentru câţiva ani nu vor fi probleme. Municipalitatea trebuie să aibă, însă, ceva rezervat, pentru viitor”, a concluzionat Bogdan Ion.
 

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite