Alba Iulia: Dezastru ecologic şi social în Munţii Apuseni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alba Iulia: Dezastru ecologic şi social în Munţii Apuseni
Alba Iulia: Dezastru ecologic şi social în Munţii Apuseni

Conducerea SC Energo Mineral SA Bucureşti a făcut publice astăzi motivele pentru care a decis să denunţe unilateral contractul de asociere cu firma Cupru Min SA Abrud, încheiat în scopul exploatării zăcământului de cupru de la Roşia Poieni.

Lăcrămioara Popeia, administratorul unic al SC Energo Mineral SA, a declarat astăzi, la Abrud, că la baza acestei decizii stau cel puţin două motive.

Popeia a vorbit despre refuzul autorităţilor române de a renegocia contractul de cooperare şi imposibilitatea financiară de a mai asigura ecologizarea zonei, ale cărei costuri se ridică la 100.000 de lei pe zi.

“Rezistenţă absurdă”

“Statul Român a arătat o rezistenţă absurdă în renegocierea contractului, preferând să rişte un dezastru ecologic şi social în Munţii Apuseni. Din cauza tehnologiilor foarte învechite nu am putut realiza decât 33% din programul de producţie impus. Ni s-a promis o capacitate de 7.500 de tone pe zi pentru ca, abia după investiţiile pe care le-am făcut în tehnologii şi echipamente, să ajungem la circa 4.500 de tone pe zi. Chiar şi în aceste condiţii am avut de plătit aceeaşi redevenţă, aceleaşi chirii, aceleaşi facturi pentru asistenţă tehnică", a explicat administatorul societăţii din Bucureşti.

Energo Mineral este în proprietatea oamenilor de afaceri Horia Simu şi Horia Pitulea, ce mai mari jucători de pe piaţa cuprului din România.

Investiţii de 38 milioane euro


Lăcrămioara Popeia a mai spus că Energo Mineral a investit în carierea de la Roşia Poieni 38 de milioane de euro din cele 150 promise.

"Conducerea societăţii a încercat să sensibilizeze Statul Român care de fapt e acţionarul principal în SC Cupru Min SA. Am propus crearea unei societăţi mixte în care 15 la sută să fie acţionar Energo Mineral, 15 la sută Cupru Min şi 75 la sută un finanţator pe care l-am găsit noi. Răspunsul Ministerului Industriilor a fost foarte evaziv. Am ajuns la concluzia că nu se doreşte renegocierea contractului", a afirmat Popeia.

Fără salarii de luni de zile

Situaţia angajaţilor societăţii este destul de complicată în condiţiile în care cei 453 de oameni pe care Energo Mineral i-a reangajat în mai, după ce i-a disponibilizat în februarie, nu şi-au mai primit salariile de cinci luni şi jumătate.

Şi la Cupru Min, care în prezent are 170 de angajaţi, au început disponibilizările. În luna iulie vor fi trimişi acasă primii 17 oameni.

Energo Mineral vroia licenţa

Directorul Cupru Min, Nicolae Pavel, a declarat astăzi că Statul Român nu este de acord cu denunţarea unilaterală propusă de Energo Mineral pentru simplul motiv că au fost îndeplinite toate obligaţiile contractuale.

"La baza semnării contractului de cooperare stă o hotărâre de guvern şi un caiet de sarcini. Ceea ce propuneau ei presupunea modificarea unei hotărâri de guvern şi a caietului de sarcini, ceea ce nu se poate", a spus Nicolae Pavel. Acesta a completat că una dintre pretenţiile ridicate de Energo Mineral a fost aceea ca să-i fie cedată licenţa de exploatare a cuprului, deţinută acum de Cupru Min.

În situaţia conflictuală din prezent există însă o mare întrebare. Cine va suporta cheltuielile pentru ecologizarea în continuare a iazului de la Valea Şesii? Niciuna dintre cele două societăţi nu mai are 100.000 lei în fiecare zi pentru a cumpăra varul necesar. Dezastrul social din Munţii Apuseni poate fi urmat şi de un dezastru ecologic.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite