Deţinuţii din Penitenciarul Aiud îşi pun pirostriile de dragul amorului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Penitenciarul Aiud
Penitenciarul Aiud

Deţinuţii din Penitenciarul de maximă siguranţă Aiud au dreptul la vizite conjugale. O dată pe trimestru, timp de două ore, persoanele private de libertate au undă verde la camera intimă. Din 2007 în unitatea de detenţie din judeţul Alba funcţioneză camera matrimonială prin care s-au perindat peste 400 de cupluri.

De la începutul anului 2010, prin camera conjugală a unităţii de detenţie au trecut în jur de zece cupluri, cele mai multe fiind la a doua sau a treia vizită. Deţinuţii din Penitenciarul Aiud ajung să aibă parte de o partidă de amor doar dacă pot dovedi că au relaţii stabile sau dacă sunt căsătoriţi.

Listele de aşteptare sunt lungi

Cu săptămâni înainte de a beneficia de camera matrimonială, persoanele private de libertate trebuie să anunţe conducerea penitenciarului despre faptul că doresc să „închirieze“ camera matrimonială. „Se fac planificări pentru folosirea camerei intime. Reprezentanţii penitenciarului au datoria să le comunice din timp soţilor sau partenerilor data şi ora la care au fost planificaţi“, a afirmat Nicoleta Mătărângă, purtătorul de cuvânt al Penitenciarului Aiud.

Conform  legii, persoanele private de libertate pot beneficia trimestrial de o vizită intimă, cu durata de două ore. „Prin excepţie, frecvenţa vizitei intime poate fi lunară, pentru primul an după încheierea căsătoriei, în cazul persoanelor care s-au căsătorit în penitenciar. Atunci când vizita intimă este determinată de încheierea căsătoriei în penitenciar, durata acesteia este de 48 de ore“, a spus Nicoleta Mătărângă.

17 căsătorii în 2009

Durata prelungită a partidelor de amor ar putea fi şi motivul pentru care mulţi dintre deţinuţii nehotărâţi au decis să se căsătorească. „În cursul anului 2009 în penitenciar au fost încheiate un număr de 17 căsătorii, iar anul acesta încă două“, au spus oficialii unităţii de detenţie. Aceştia nu exclud nici ca unii dintre deţinuţi să îşi găsescă partenere doar pentru perioada în care stau în detenţie, însă acest lucru este verificat de către reprezentanţii instituţiei.

„Pentru acordarea vizitei intime, partenerii trebuie să fi avut o relaţie similară relaţiilor stabilite între soţi de minimum şase luni, anterior momentului solicitării vizitei intime. Solicitanţii vor da declaraţie pe propria răspundere din care să rezulte îndeplinirea condiţiei“, a explicat purtătorul de cuvânt al unităţii de detenţie.

Camera conjugală aflată în incinta locului de deţinere funcţionează începând cu luna noiembrie a anului 2007. Atunci au beneficiat de ea 25 persoane private de libertate, în 2008, 214 deţinuţi, iar în 2009, 180 de puşcăriaşi. De la începutul anului acesta şi până în prezent 12 cupluri au trecut prin camera matrimonială.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite