Despăgubiri de la CEDO pentru Arhiepiscopia Romano-Catolică de Alba Iulia în cazul Bibliotecii Bathyaneum

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Statul Român a fost condamnat de Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) la plata sumei de 15.000 de euro Arhidiecezei Romano-Catolice de Alba Iulia pentru prejudiciul moral adus în cazul refuzului privind reconstituirea dreptului de proprietate asupra Bibliotecii Bathyaneum şi a Institutului de Astronomie.

CEDO a mai obligat Statul să achite suma de 10.000 de euro drept cheltuieli de judecată. Arhiepiscopia Romano-Catolică din Alba Iulia a primit dreptul de proprietate asupra clădirii Bibliotecii Bathyaneum, dar nu şi asupra colecţiei de cărţi şi manuscrise. Problema a ajuns şi în instanţa de judecată, iar Curtea de Apel Alba Iulia a respins în 2003 cererea de restituire.

Comisia guvernamentală care trebuia să realizeze transferul de bunuri în proprietatea Arhiepiscopiei nu s-a constituit până în prezent, astfel încât situaţia a rămas neclarificată şi în privinţa clădirii. Reprezentanţii cultului religios au formulat o reclamaţie la CEDO. Curtea a constatat încălcarea articolului 1, din Protocolul adiţional 1 la Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, ce prevede protecţia proprietăţii.

”A existat o încălcare a Art.1 al Prot. Nr.1 (protecţia dreptului de proprietate). Comunitatea religioasă a dorit să recupereze, în baza unei Ordonanţe de Urgenţă adoptată în 1998, proprietatea bunurilor confiscate de către autorităţile române în timpul perioadei comuniste. Curtea a constatat că, la mai bine de 14 ani de la demararea procedurii prealabile prevăzute de respectiva reglementare, nicio decizie nu a fost adusă la cunoştinţa reclamantei, lăsând-o într-o situaţie de incertitudine în privinţa bunurilor respective. Curtea a găsit această inacţiune greu de înteles având în vedere importanţa culturală şi istorică a patrimoniului”, se afirmă în decizia pronunţată recent de CEDO.

Arhiepiscopia Romano-Catolică de Alba Iulia a primit în 31 iulie 1798 o donaţie, constând într-un institut de astronomie şi o bibliotecă, Batthyaneum, ce cuprindea o bogată colecţie de cărţi vechi, foarte valoroase. Donatorul, episcopul Ignattius Batthyany, şi-a exprimat atunci dorinţa ca acestea să fie deschise publicului larg, nu numai celor de confesiune catolică, dar să nu fie mutate de la Alba-Iulia, arată CEDO.

Este vorba una dintre cele mai importante colecţii de acest gen din sud-estul Europei dacă ţinem cont de valoarea documentelor păstrate aici. Cifrele indică 50.000 de cărţi, 19.000 de documente, 1.230 manuscrise şi aproape 600 incunabule (cărţi foarte vechi). Aici se află o parte a lucrării Codex Aureus din secolul VIII, manuscris pe foi de pergament, cunoscut şi sub numele de Evangheliarul de la Lorsch. Alte trei părţi ale manuscrisului sunt păstrate la Roma şi Londra.

“Datorită faptului că nu există niciun motiv valid pentru inacţiunea statului român care a dus la eşecul implementării Ordonanţei de Urgenţă nr.13/1998, Curtea consideră că incertitudinea în privinţa statutului acestor bunuri care a durat mai bine de 14 ani şi care a afectat Arhiepiscopia Catolică din Alba Iulia este cu atât mai greu de înteles cu cât trebuie luată în considerare şi importanţa culturală şi istorică a patrimoniului în cauză”, se mai susţine în decizia CEDO.


Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite