Despăgubire record în justiţie pentru DGFP Alba: 2,5 milioane de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Omul de afaceri Gelu Iancu a fost condamnat să plătească banii după ce a beneficiat ilegal de scutiri de taxe şi impozite. Este cea mai mare sumă cu care a fost despăgubită o instituţie a statului din Alba în ultimii 20 de ani ca urmare a unei sentinţe judecătoreşti.

Un om de afaceri din Alba Iulia trebuie să plătească Direcţiei Generale de Finanţe Publice Alba despăgubiri civile în valoare de aproape 11 milioane de lei, respectiv 2,5 milioane de euro, ca urmare a unei sentinţe pronunţate de Judecătoria Alba Iulia.

Trei ani de închisoare cu suspendare

Gelu Iancu a mai fost condamnat la plata unor despăgubiri de 581.426 de lei către Autoritatea Naţională a Vămilor. În acelaşi dosar, omul de afaceri a primit şi o condamnare penală la trei ani de închisoare cu suspendare pentru delapidarea societăţii Algeroco SRL Baia de Arieş, al cărei administrator şi proprietar a fost în perioada 2000 – 2002.

Gelu Iancu este acuzat că a ridicat ilegal din conturile societăţii suma de 430.000 de lei. Sentinţa Judecătoriei nu este definitivă şi a fost atacată de omul de afaceri la Tribunalul Alba. Dosarul a fost înregistrat în 29 iunie 2010, iar primul termen va fi în 29 septembrie 2010. Cauza se află pe rolul instanţelor din Alba Iulia din anul 2006.

În 2008 a ajuns la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie care a pronunţat o sentinţă de rejudecare şi, astfel, procesul a fost reluat. Omul de afaceri a fost trimis în judecată în ianuarie 2006, iar faptele penale de care este acuzat au ca sursă activitatea societăţii Algeroco SRL Baia de Arieş în fosta zonă defavorizată „Apuseni“. La vremea respectivă, firmele care desfăşurau activitate în zonele defavorizate stabilite de Guvern beneficiau de scutiri de taxe şi impozite datorate bugetului de stat.

„Manoperă de fraudare“

Algeroco avea ca obiect de activitate procesarea cărnii. Iniţial a avut sediul în oraşul Zlatna după care l-a transferat în Baia de Arieş, unde, potrivit documentelor prezentate de omul de afaceri, au fost sacrificaţi 4.272 de porci aduşi din import. Pentru această activitate a beneficiat de scutirile de impozite şi taxe în valoare de milioane de lei.

image

Firma a fost înfiinţată în oraşul Baia de Arieş

„Prin înfiinţarea societăţii Algeroco SRL Baia de Arieş cu sediul în zonă defavorizată a urmărit acoperirea unei manopere de fraudare, eschivându-se de la plata taxelor şi impozitelor datorate bugetului de stat prin trecerea producţiei prin contabilitatea acestei firme“, se susţine în sentinţa judecătorului. Gelu Iancu era la vremea respectivă administrator şi la firma Lider ProdCarn SRL Alba Iulia, cu acelaşi obiect de activitate.

Anchetatorii au demonstrat că cea mai mare parte din cantitatea de carne de porc a fost procesată prin abatorul din Alba Iulia şi nu la Baia de Arieş. În prezent ambele firme sunt în procedură de faliment. Omul de afaceri a respins toate acuzaţiile şi îşi susţine în continuare nevinovăţia.

„Din buletinele de analize pentru trichineloză rezultă că întreaga cantitate de carne importată a fost sacrificată la Baia de Arieş. Societatea a fost contralată în mai multe rânduri de DGFP şi ITM, iar din procesele verbale rezultă ca a desfăşurat activitate economică şi că avea angajaţi muncitori din zona defavorizată“, a spus Gelu Iancu judecătorilor, prin intermediul avocatului său.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite