Demersuri eşuate pentru restaurarea Cetăţii din Aiud

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Turnul Dogarilor, unul dintre cele nouă turnuri ale Cetăţii.
Turnul Dogarilor, unul dintre cele nouă turnuri ale Cetăţii.

Cetatea din Aiud nu a reuşit să adune suficiente voturi pentru a câştiga o campanie naţională organizată în luna noiembrie. Autorităţile locale caută de mai mult timp resurse financiare pentru a stopa degradarea monumentului istoric. Lucrările de consolidare a zidurilor cetăţii costă 1,5 milioane de lei.

Cetatea Aiudului mai are de aşteptat pentru a primi fonduri financiare cu ajutorul cărora să se demareze un proiect de restaurare.

Se caută bani de doi ani

Una dintre şanse a fost ratată după ce monumentul din Aiud nu a primit suficiente voturi pentru a câştiga o campanie organizată în luna noiembrie de televiziunea publică naţională. 30 de monumente istorice din ţară, selectate cu ajutorul Comisiei Naţionale a Monumentelor Istorice, au fost prezentate în cadrul acestei campanii, iar câştigătorul ar urma să primească toţi banii adunaţi. „Cetatea Aiudului a concurat cu Cetatea din Oradea şi Castrul Roman de la Porolissum, judeţul Sălaj. Dintre acestea, în finală a intrat Cetate din Oradea“, a precizat Ada Rus, purtătorul de cuvânt al Primăriei Aiud.

Câştigătorul final a fost, până la urmă, Vila Elisabeta din localitatea Băile Herculane. Autorităţile din Aiud continuă, însă, să caute resurse financiare pentru restaurarea Cetăţii. „De aproximativ doi ani de zile se caută surse de finanţare, fie fonduri europene, fie bani de la Guvern. Există un studiu de fezabilitate şi un proiect pentru restaurare. Anul trecut s-a depus un proiect pentru obţinerea unei finanţări din partea Guvernului, însă acest lucru nu s-a finalizat“, a completat purtătorul de cuvânt al Primăriei.

Se desprind bucăţi din zid

Monumentul necesită lucrări urgente pentru consolidarea zidurilor exterioare. „Se despind bucăţi din zid şi există riscul de prăbuşire a unor părţi din construcţie. Cetatea este înconjurată de un spaţiu verde, iar zonele cu probleme sunt marcate prin panouri de averizare. În zonă nu există acces pietonal, astfel încât nu există riscul unor accidente“, a mai afirmat Ada Rus.

Locuitorii din Aiud aşteaptă şi ei restaurarea monumentului istoric din centrul oraşului. „E păcat că este lăsată în starea asta. Ar putea să aducă nişte bani, mai ales că suntem destul de săraci. În situaţia în care se prezintă acum nu este vizitată decât foarte rar“, a spus Ioan Nistea, de 48 de ani, de profesie inginer. Un alt localnic afirmă că starea monumentului reflectă situaţia oraşului. „Aiudul nu este un oraş bogat şi nu îşi permite să bage atâţia bani în cetate. Un sprijin din altă parte ar fi important, dar cu sărăcia de acum din România, nu ştiu dacă se va reuşi“, a declarat Adrian Costea, în vârstă de 29 de ani, şomer.

Alba Iulia



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite