Alba: Delia Cotişel, as în „Cultura şi Civilizaţia“ Franţei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Eleva în clasa a XI-a a Colegiului Naţional „Avram Iancu“ din Câmpeni, Delia Cotişel a fost premiată în cadrul concursului judeţean „Cultură şi Civilizaţie“cu o excursie în luna august în departamentul La Manche din Franţa.

Profil
Născută la: 6 ianuarie 1993, Câmpeni, Alba
Studii: elevă în clasa a XI-a la Colegiul Naţional „Avram Iancu“ Câmpeni
Familie: o soră mai mare

Elevă la clasa de filologie, bilingv engleză, la Colegiul Naţional „Avram Iancu“ din Câmpeni, Delia Cotişel a fost premiată în cadrul concursului „Cultură şi Civilizaţie“, desfăşurat de Consiliul Judeţean, Inspectoratul Şcolar Alba şi Consiliul General al departamentului La Manche din Franţa.

image

Eleva a obţinut cel mai mare punctaj în cadrul concursului de cultură generală în limba franceză axat pe informaţii despre departamentul La Manche. „Am participat la acest concurs la recomandarea profesoarei Roxana Bodea. Am luat parte iniţial la concursul pe liceu, dar trecut de etapele intermediare cu brio. Am avut de rezolvat o serie de întrebări de tip grilă. Ne-au fost testate cunoştinţele despre regiune, localizarea geografică, relief, organizarea administrativă a teritoriului, dar au fost şi întrebări referitoare la cultura şi tradiţiile specifice zonei. Toate întrebările au fost în limba franceză. A fost o experienţă interesantă“, a precizat Delia Cotişel.

Pentru documentare a folosit informaţiile găsite pe internet. La faza judeţeană a concursului, liceenii au avut de realizat şi un eseu. „La subiectul de creaţie am făcut o paralelă între departamentul La Manche şi judeţul nostru. Am prezentat ca şi lucru similare mediul rural. În ambele zone agricultura joacă un rol important. Ca şi diferenţe, am optat pentru analizarea poziţionării geografice“, a precizat adolescenta.

Excursie în Franţa

Festivitatea de premiere a avut loc la mijlocul lunii iunie la Consiliul Judeţean Alba. Preşedintele instituţiei, Ion Dumitrel, i-a înmânat Deliei Cotişel diploma care confirmă premiul cel mare.

image

Pe lângă rechizite şcolare, cărţi şi dicţionare, eleva va fi răsplătită cu o vizită în departamentul La Manche din Franţa. „Sunt foarte încântată şi entuziasmată. Nu am mai avut parte până acum de un asemenea premiu. Aştept cu derăbdare să vizitez această regiune“, a spus Delia. Excursia va avea loc în luna august şi va include participarea la diferite activităţi ale elevilor francezi, precum şi vizitarea zonei. 

Pasiunea pentru franceză i-a fost insuflată în clasele generale de către profesoara Liliana Lazăr. Consideră că este o limbă străină care se învaţă uşor. „Prin muncă şi exerciţiu se poate obţine orice. Întotdeauna gramatica limbii franceze mi s-a părut accesibilă“, a precizat Delia Cotişel.

Ai mai fost în Franţa?
D.C.: „Nu am vizitat până acum această ţară, dar îmi doream foarte mult acest lucru. Era visul meu, iar acum se tramsformă în realitate. Pentru mine Franţa este ţara culturii. Mi-ar plăcea să ajung să vizitez şi Parisul“.

Practici vreun sport?
D.C.
: „De când eram mică am practicat sport. Am făcut înot, atletism, handbal. Din clasa a VII-a am participat la o serie de competiţii şcolare. Am obţinut locul I la faza judeţeană la tetratlon, după care am participat la faza naţională unde m-am clasat pe poziţia a opta. Acum fac parte din  echipa de handbal a liceului şi joc pe post de extremă stângă. Am participat la mai multe competiţii desfăşurate între echipele de liceu, în campionatul judeţean de anul acesta, echipa noastră s-a clasat pe locul III“.

Ce-i place: „Îmi place foarte mult mişcarea. Iubesc sportul. Îmi place lectura, ultima carte citită este «Gândeşte cutezător», scrisă de Ben Carson. Îmi place viaţa de liceu, cred că este perioada cea mai frumoasă din viaţa unui om“.

Ce nu-i place: „De obicei mă implic în tot ceea ce este necesar şi ajut acolo unde este nevoie, atât timp cât totul se bazează pe sinceritate şi respect reciproc. Nu supor minciuna şi oamenii care se folosesc de aceasta. Ca majoritatea elevilor, nu îmi place să mă trezesc dimineaţa devreme“.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite