Deficit de personal la Serviciul Judeţean de Ambulanţă Alba

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marius Şuluţiu, managerul Serviciului Judeţean de Ambulanţă Alba
Marius Şuluţiu, managerul Serviciului Judeţean de Ambulanţă Alba

Din organigrama serviciului judeţean lipsesc opt posturi de ambulanţieri şi cinci posturi de asistenţi. Mai multe Centre de primiri urgenţe din Alba au doar câte o autosanitară de urgenţă. Pentru a acoperi cerinţele este nevoie de încă 11 ambulanţe dotate la nivel european.

Doar în prima lună a acestui an, ambulanţele de la Serviciul Judeţean Alba au intervenit la 2.261 de solicitări de urgenţă. Pentru acoperirea nevoilor populaţiei din judeţul Alba se lucrează însă cu personal puţin. Organigrama este mai „aerisită“ decât ar trebui, iar posturile vacante nu pot fi ocupate deoarece sunt blocate.

Personal deficitar

„Sunt opt posturi de ambulanţieri şi cinci posturi de asistenţi vacante sau care vor deveni vacante de luna viitoare. Cel mai greu va fi în perioada concediilor când va trebui să lucrăm prin rotaţie şi să facem faţă“, a spus Marius Şuluţiu, managerul Serviciului Judeţean de Ambulanţă Alba.

Lipsa personalului s-a simţit şi în perioada sărbătorilor mai ales cand s-a impus reducerea cheltuielilor de personal cu 15,5 la sută prin acordarea de zile libere. Personalul de la Ambulanţă a lucrat însă program normal chiar dacă s-au făcut reducerile salariale. „În noiembrie şi decembrie cei care lucrează la Ambulanţă nu au putut să îşi ia zile libere compensatorii. Cea mai mare parte a personalului îşi va lua zilele libere în aceste zile pentru că deocamdată  nu sunt cereri pentru concediile legale“, a mai spus Marius Şuluţiu.

În mai multe oraşe din judeţ mai este nevoie de ambulanţe

În judeţul Alba sunt 56 de ambulanţe dotate la nivel europen care pot face faţă şi urgenţelor cu grad de dificultate mai ridicat. Mai ales în zona de munte a judeţului Alba este nevoie de mai multe autosanitrare cu dotări  pentru a răspunde situaţiilor de urgenţă. „La Abrud, Zlatna şi Ocna Mureş avem doar câte o ambulanţă cu dotări moderne. În spitalele din aceste oraşe este deficit şi de personal medical şi o mare parte dintre pacienţi sunt trimişi cu ambulanţa la Alba Iulia. Până când maşina face acest drum necesarul din zonă este acoperit cu maşini vechi“, a spus Marius Şuluţiu.

Pentru a reglementa această situaţie, anul trecut Serviciul Judeţean de Ambulanţă Alba ar fi trebuit să fie dotat şi cu alte maşini. „În 2009 trebuia să mai primim şi alte 11 ambulanţe, dar din cauza situaţiei financiare doar o singură maşină a ajuns în judeţ şi a fost repartizată la Blaj. Anul acesta avem însă speranţa că procedura de achiziţionare va fi reluată“, a mai spus managerul Serviciului Judeţean de Ambulanţă Alba.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite