UPDATE Închisoare cu suspendare pentru inculpaţii din lotul „Pomponio“ care şi-au recunoscut vina

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Curtea de Apel Alba Iulia s-a pronunţat  în dosarul de evaziune fiscală în care şase inculpaţi, foşti şi actuali angajaţi ai companiei Pomponio SA, au recunoscut faptele. Dosarul a fost separat de cauza în care sunt judecaţi şi patru funcţionari ai Fiscului din Alba, aflaţi în arest preventiv din mai 2011.

UPDATE 4: Curtea de Apel Alba Iulia a mai obligat inculpaţii la plata despăgubirilor civile către partea civilă Statul Român reprezentat de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală şi Direcţia Generală a Finanţelor Publice Alba în valoare totală de 3.445.656 lei (aproximativ 800.000 de euro):

- inculpaţii Luca Anversa, Goia Ana Maria în solidar cu părţile responsabile civilmente SC EUROPEXPRES SRL şi SC POMPONIO SA la plata sumei de 92.062 lei (prejudiciu din relaţia cu S.C. Europexpres SRL) reprezentând redevenţe miniere;
-inculpaţii Luca Anversa, Elena Avram, Elena Crişan, Daniel Bădescu, Iulian Octavian Pop şi Ana Maria Goia,, în solidar cu  partea responsabilă civilmente SC POMPONIO SA la plata sumei de 1.280.071 lei prejudiciu rezultat din vânzările ilegale de beton, reprezentând impozit pe profit şi T.V.A.;
-  inculpaţii Luca Anversa, Avram Elena în solidar cu partea responsabilă civilmente SC POMPONIO SA la plata sumei de 843.457 lei (prejudiciu rezultat din scăzăminte 3% eroare de cântărire reprezentând impozit pe profit şi TVA);

 - inculpaţii Luca Anversa, Goia Ana Maria, în solidar cu părţile responsabile civilmente SC POMPONIO SA şi SC AGROBALCANICA SRL la plata sumei de 55.200 lei (vânzări beton pentru drumul de acces la SC Agrobalcanica SRL, reprezentând impozit pe profit şi TVA) şi 105.296,08 lei (prejudiciu rezultat din necolectarea TVA-ului prin nefacturarea lucrărilor către SC AGROBALCANICA SRL);
 - inculpaţii Luca Anversa, Goia Ana Maria, în solidar cu părţile responsabile civilmente SC POMPONIO SA şi SC Agrobalcanica SRL la plata sumei de 124.786 lei (prejudiciu rezultat din contract de întreţinere spaţii verzi fictiv, între SC Agrobalcanica SRL şi SC Pomponio SA);
 -inculpaţii Luca Anversa, Goia Ana Maria, în solidar partea responsabilă civilmente SC Pomponio SA la plata sumei de 884.874 lei (prejudiciu rezultat din reevaluarea terenurilor vândute de SC Pomponio SA la SC Kronospan SA reprezentând impozit pe profit), 59.910 lei (prejudiciu rezultat din diminuarea redevenţelor miniere)

Curtea de Apel Alba Iulia menţine sechestrul asupra bunurilor mobile şi imobile ale inculpaţilor şi părţilor responsabile civilmente până la concurenţa sumelor stabilite cu titlu de despăgubiri civile. Curtea de Apel Alba Iulia obligă inculpaţii în solidar cu părţile responsabile civilmente SC Pomponio SA, SC Euroexpres SRL, SC Agrobalcanica SRL la plata sumei de 97.743 lei cu titlu de cheltuieli judiciare  către stat.

Sentinţa Curţii de Apel Alba Iulia nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel în termen de 10 zile de la pronunţare cu inculpaţii şi partea civilă şi comunicare cu restul părţilor. Competenţa de soluţionare a apelului revine Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

UPDATE 3: Curtea de Apel Alba Iulia a hotărât condamnarea inculpaţilor după cum urmează:
- Inculpatul Luca Anversa., cetăţean italian, la o pedeapsă de 3 ani închisoare cu suspendarea sub supaveghere a executării pedepsei pe durata unui termen de încercare de 7 ani pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional nestructurat, evaziune fiscală,  executarea de activităţi miniere fără permis sau licenţe.
- Inculpata Goia Ana Maria., cetăţean român, la o pedeapsă de 3 ani închisoare cu suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei pe durata unui termen de încercare de 7 ani, pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional nestructurat, evaziune fiscală şi  executarea de activităţi miniere fără permis sau licenţe.

- Inculpata Avram Elena, cetăţean român,  la o pedeapsă de 2 ani şi 4 luni închisoare cu suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei pe durata unui termen de încercare de 6 şi 4 luni, pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional nestructurat şi evaziune fiscală.
- Inculpaţii Crişan Elena, Bădescu Daniel, Pop Iulian Octavian, cetăţeni români, la câte o pedeapsă de 1 an şi 8 luni închisoare cu suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei pe durata unui termen de încercare de 4 ani şi 8 luni pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional nestructurat şi evaziune fiscală.

UPDATE 2: Judecătorii au dispus ca Luca Anversa, patronul societăţii Pomponio, Elena Avram, Elena Crişan, Daniel Bădescu, Iulian Octavian Pop şi Ana Maria Goia, toţi angajaţi ai firmei la momentul producerii faptelor, să plătească daune civile de câteva milioane de lei. Revenim cu comunicatul oficial al Curţii de Apel Alba Iulia.

UPDATE 1: Judecătorii de la Curtea de Apel Alba Iulia au admis propunerea procurorului  DIICOT şi i-a condamnat pe inculpaţi le pedeapsa închisorii, cu suspendarea condiţionată a executării. Pedepsa maximă este de 3 ani, iar cea minimă de 1 an şi opt luni.

,Cei şase au cerut judecătorului să fie judecaţi potrivit documentelor administrate în faza de urmărire penală. Inculpaţii care au recunoscut faptele sunt Luca Anversa, patronul societăţii Pomponio, Elena Avram, Elena Crişan, Daniel Bădescu, Iulian Octavian Pop şi Ana Maria Goia, toţi angajaţi ai firmei la momentul producerii faptelor.

Procurorul DIICOT a solicitat condamnarea inculpaţilor le pedeapsa închisorii, cu suspendarea condiţionată a executării. Cei şase sunt acuzaţi de evaziune fiscală. Luca Anversa mai este acuzat de executarea de activităţi miniere fără permis sau licenţe. Inculpaţii au mai fost trimişi în judecată şi pentru constituire a unui grup infracţional nestructurat.

Doar doi dintre inculpaţii din lotul Pomponio nu s-au folosit de această posibilitate. Este vorba despre fostul director general al societăţii Cosmin Limbean şi de Ramona Maria Achimaş.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite