Cum se trăieşte cu o pensie de 400 lei pe lună

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După o viaţă închinată muncii, odată ajunşi la bătrâneţe, unii oameni îşi dau seama că trebuuie să-şi ducă existenţa dintr-o pensie de mizerie. În această situaţie se află şi Valeria Mocanu din Alba Iulia.

Femeia trăieşte cu o pensie lunară de 410 lei, într-un apartament modest cu două camere. Soţul i-a murit şi nu are alte rude apropiate de la care să primească susţinere. La cei 73 de ani ai săi, femeia încearcă să nu se lase doborâtă de situaţie. După 12 ani munciţi ca şi electrician la o staţie electrică din Hunedoara femeia s-a îmbolnăvit şi s-a mutat la Alba Iulia.

Botoşani: Un ofiţer în rezervă a renunţat la pensia lunară de 24.000 de lei pentru un salariu de 10 ori mai mic

„Am ieşit la pensie acum mai bine de 20 de ani, am făcut leucemie. Nu am pensie de boală, nici pensie de urmaş“, spune femeia de 73 de ani. Pensia de 410 nu îi este suficientă pentru a-şi acoperii cheltuielile.  „Mă descurc foarte greu cu pensia. Peste iarnă am acumulat datorii. Am 300 lei restanţă la regie“, a precizat Valeria Mocanu. Luna trecută, pensia i s-a dus doar pe cheltuieli. Pentru factura la gaze naturale a plătit 190 de lei, iar la energie electrică, 38 de lei. „Dacă nu le achit, sistează furnizarea.  Lunile acestea voi plăti mai mult la regie, peste 50 de lei, ca să scap în vară de datorii“, a mai spus pensionara din Alba Iulia.

Aceeaşi pereche de pantofi

Frecventează zilnic Centrul pentru persoane vârstnice din Alba Iulia deoarece aici găseşte alinare şi înţelegere. „Personalul mă ajută foarte mult, uneori îmi dau bani să-mi iau o pâine. O pâine îmi ajunge două, trei zile, iar din mâncarea de la cantina socială servesc şi seara şi dimineaţa. Nu m-aş descurca fără hrana aceasta“, a precizat Valeria Mocanu. La începutul lunii mai a fost ziua ei şi a primit din partea conducerii centrului o pijama.

„Nu am bani să-mi cumpăr haine. Mai demult îmi luam câte ceva de la second hand, dar acum s-au scumpit. Nu îmi permit. Umblu cu o perechea de pantofi de câţiva ani“, mărturiseşte femeia. Pentru a-şi ocupa timpul şi a uita de griji, se alătură celorlalţi pensionari la jocul de remi ori canastă. Cântă şi în corul instituţiei şi este o persoană activă în clubul femeilor.

Bani de un kilogram de mere

După ce şi-a petrecut viaţa muncind pământul, Ana Schiau, de 75 de ani, are o pensie de 398 de lei. Din aceşti bani, femeia abia îşi permite luxul unui kilogram de mere sau al unui litru de lapte.

image

„Din pensie am plătit gazul 200 de lei, curentul 100 de lei şi regia, 70 de lei. După ce achit cheltuielile nu îmi mai rămâne nimc. Îmi iau eventual un litru de lapte sau un kilogram de mere, ori o jumătate de pâine neagră. Aş mai mânca şi eu o banană, dar sunt prea scumpe“, a mai spus Ana Schiau. Femeia suferă de diabet, dar primeşte medicamente  compensate. În schimb, mai cheltuie 30-40 de lei lunar cu medicamentele pentru tensiune.

Pensii de lux

La polul opus, sunt pensionari care trăiesc bine. Cele mai mari pensii din judeţul Alba trec de 15.000 lei. Astfel, în top III al pensiilor de lux, cea mai mare este de 15.571 lei, urmată de 15.459 lei, respectiv 14.312 lei. „Cele mai mari pensii din judeţul Alba sunt în domeniul magistraturii“, a spus Emilia Suciu, purtătorul de cuvânt al Casei Judeţene de Pensii Alba. în evidenţele instituţiei, la ora actuală figurează peste 93.100 de pensionari.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite