Culmea crizei la Alba Iulia: mai mulţi bani adunaţi din biruri decât în 2010

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Adevărul/Taxele şi impozitele locale se vor încasa cu data de 9 ianuarie
Foto Adevărul/Taxele şi impozitele locale se vor încasa cu data de 9 ianuarie

Contribuabilii din Alba Iulia plătitori de taxe şi impozite au fost conştiincioşi în anul care se încheie. Unii şi-au plătit din timp şi au primit şi reducere, alţii s-au scăpat de datorii în ultimele zile. În total, s-au încasat mai mulţi bani decât în anul precedent.

Datele prezentate de Direcţia de taxe şi impozite locale a Primăriei Alba Iulia arată că cei mai mulţi contribuabili au fost conştiincioşi. „De la începutuil anului 2011 s-au colectat 74 de milioane de lei. Dacă facem o comparaţie cu anul precedent încasările au crescut cu 6 milioane de lei”, a explicat Anuţa Şinat, şeful Direcţiei Fiscale din Primăria Alba Iulia.

La bugetul local s-au încasat 13 milioane de lei ca impozit pe clădiri şi terenuri şi încă 5 milioane drept impozit pe autoturismele deţinute de persoanele fizice şi societăţile comerciale.

Contribuabilii care nu au apucat să îşi plătească taxele şi impozitele în acest an au ratat orice ocazie. Casieriile Direcţie fiscale au fost închise şi rău-platnicii mai pot să-şi achite dările pentru anul în curs  abia anul viitor.

Firmele au restanţe de 800.000 de euro

Firmele care nu şi-au plătit la timp birurile sunt afişate pe pagina de internet oficială a Primăriei, apulum.ro. După ultima reactualizare, un număr de 1.200 de firme ar trebui să plătească aproximativ 3,5 milioane de lei. Exprimată în euro vorbim de  peste 800.000 de euro, sumă cu care s-ar putea finanţa investiţii importante în oraş. Banii neplătiţi la timp reprezintă impozit pe clădiri, pentru maşini, taxa de publicitate, amenzi de circulaţie şi amenzi pentru parcare. Firmele publicate pe site-ul primăriei au datorii cuprinse între 10 lei şi 200.000 de lei.

Lista firmelor cu restanţe la bugetul local

Pe lista restanţierilor figurează câteva mii de persoane fizice. .„În cazul persoanelor fizice nu vorbim de  sume extrem de mari, dar trebuie să trimitem somaţii către cei care nu le-au achitat”, a mai spus Anuţa Şinar.

Impozitele şi taxele locale vor putea fi plătite de restanţieri la ghişeele Direcţiei cu  data de 9 ianuarie 2012. Cei care vor plăti dările până pe 31 martie se vor bucura de „tradiţionala” reducere de 10 la sută.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite