Cruci vechi de peste 250 de ani expuse la Alba Iulia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cruci vechi de sute de ani şi obiecte de cult au fost expuse în premieră la Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia. Cea mai valoroasă exponată din punct de vedere documentar este o cruce care datează din 1880.

Piese vechi datând din a doua jumătate a secolului al XVIII-lea, dar şi recente fac obiectul expoziţiei „Crucea în patrimoniul spiritual al judeţului Alba“. Donaţii sau piese aparţinând patrimoniului lăcaşelor de cult din judeţ descriu foarte bine felul în care a evoluat acest simbol. „Acum putem vedea câtă importanţă au dat înaintaşii noştri acestui simbol şi cât de mult au muncit în timp pentru a da o expresie artistică variată crucii“, a afirmat Andrei Andreicuţ, Arhiepiscopul de Alba Iulia.

Expozţia de cruci organizată la Alba Iulia este a doua din ţară, după cea de la Muzeul Naţional al Tăranului Român care este dedicată acestui simbol. Organizatorii au ţinut să precizeze că românii au cel mai bogat repertoriu de cruci din lume. „Noi am adus în faţa publicului patru teme mari. În expoziţie se poate vedea foarte clar faptul că crucea nu este doar un obiect de cult sau un produs artistic. De la naştere şi până la mormânt semnul crucii ne însoţeşte zilnic, fiind pe rând un mesager când al bucuriei şi speranţei, când al patimilor şi suferinţei. Avem o cruce de toate zilele, dar avem şi crucea Mântuirii, aşa cum o avem pe cea a Răstignirii Mântuitorului“, a explicat muzeograful Ana Dumitran, organizator al expoziţiei.

Cele mai frumoase şi valoroase cruci

Piesele cele mai vechi sunt datate la mijlocul secolului XVIII. „Cea mai veche este o cruce zugrăvită de Iacov din Răşinari, ulterior Iacov din Feisa, cam din 1743. Cea mai nouă cruce expusă este făcută, recent, după un model etiopian“, a explicat Ana Dumitran. Totodată muzeograful a vorbit şi despre estetica acestor simboluri. „Cele mai frumoase cruci sunt cele de la Şcoala de la Feisa, cele mai multe sunt de la Şcoala de la Laz. Pentru prima dată sunt expuse  centrul Lancram, care apar acum pentru prima dată în peisajul artistic şi apar ca nişte piese de mare valoare artistică“, a mai spus organizatoarea expoziţiei.

Cea mai valoroasă exponată din punct de vedere documentar este o cruce din judeţ, datând din 1880. „Aceasta valora la acea vreme 40 de florini, ceea ce înseamna foarte mult. Crucea este din argint aurit şi se află în patrimoniul Arhiepiscopiei Ortodoxe Alba Iulia“, a completat Ana Dumitran.






Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite