CRIZĂ: Speranţe la Metalurgica Aiud, disperare la UPSOM Ocna Mureş

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oraşele Aiud şi Ocna Mureş au în prezent cele mai mari probleme în ceea ce priveşte situaţia în care se află cei mai mari agenţi economici din aceste localităţi, Metalurgica SA şi UPSOM SA.

Dacă la Aiud, Metalurgica dă semne de redresare, combinatul de produse clorosodice din Ocna Mureş, închis la începutul lunii februarie, ar putea să nu mai fie repornit.

Disponibilizaţi reangajaţi la Aiud

SC Metalurgica Transilvană SA Aiud a renunţat la disponibilizările programate pentru luna mai 2010. În 2009 compania a renunţat la aproape 200 de salariaţi, iar pentru acest an proiectul prevedea disponibilizarea a încă 200 de angajaţi. Comenzile din ultima perioadă a redresat producţia societăţii, motiv pentru care conducerea a luat decizia angajării unei mici părţi dintre foştii salariaţi.

„Comenzile în număr mare venite anul acesta ne-au determinat să angajăm 37 de foşti salariaţi şi să renunţăm la disponibilizarea a 125“, a spus Livia Alexa, şef serviciu Resurse Umane. Luni de zile, cel mai important angajator din Aiud a funcţionat atât cât să susţină utilajele şi un număr restrâns de personal. „Câteva luni secţia de turnătorie a funcţionat doar cu 10 oameni atât cât să menţină în funcţiune utilajele. După angajările care s-au făcut secţia numără în prezent 35 de salariaţi“, a completat Livia Alexa.

În prezent în cadrul companiei lucrează 293 de angajaţi cu 388 mai puţini decât la începutul anului 2009. „Pe lângă numărul de concedieri şi reangajări s-au întocmit şi 30 de dosare de pensii“, a mai spus şefa serviciului de resurse umane. Reprezentanţii sindicatului speră şi ei ca situaţia să se îmbunătăţească. „Credem că se vor mai putea face reangajări dar nu ştim ce se va întâmpla având în vedere criza economică. “, a spus vicepreşedintele Sindicatului Liber, Aurel Muntean.



Datorii de 11 milioane de euro la UPSOM Ocna Mureş

image

La Ocna Mureş situaţia este disperată. Combinatul UPSOM, la care lucrau 850 de persoane, este închis din 1 februarie 2010 din cauza datoriilor de 11 milioane de euro la furnizorul de gaz metan, Romgaz. Oamenii au stat în şomaj tehnic pentru trei luni apoi au fost trimişi definitiv în şomaj.

„Nu cred că se va relua curând activitatea. Se tot discută dar nu este nimic concret. Se aşteaptă o decizie din partea acţionarilor din India, care nu sunt hotărâţi să plătească datoriile“, a comentat situaţia primarul din Ocna Mureş, Augustin Drăguţ. Blocajul de la UPSOM afectează şi cel de-al doilea angajator important din oraş, Salina.

Aproape 80 de oameni de la această societate nu mai au de lucru de mai bine de trei luni. „Închiderea definitivă a combinatului înseamnă mai puţin cu 700.000 de lei la bugetul local. Peste 3.000 de persoane depind de salariile angajaţilor trimişi în şomaj“, a completat primarul. Scăderea dramatică a puterii de cumpărare a locuitorilor oraşului a afectat serios singurul supermarket din oraş. Vânzările lunare au scăzut de la 700.000 de lei la 200.000 de lei.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite