Alba Iulia: Criza afectează vânzările din „talcioc”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În fiecare duminică dimineaţă, la marginea oraşului, în cartierul „Lumea Noua”, se desfăşoară „talciocul” săptămânal. O lume pestriţă se adună pentru a vedea ce se mai vinde şi ce se mai cumpără în Alba Iulia. Punctul principal de atracţie sunt maşinile, însă, din talcioc se poate cumpăra aproape orice.

Maşinile nu mai sunt la mare căutare

Maşini, motociclete, motoscutere, cauciucuri, biciclete, covoare, plus multe vechituri sunt oferite clienţilor care vin la târg. Zona în care are loc evenimentul este la câţiva metri de locuinţele romilor din Alba Iulia.
Aceştia profită din plin de această ocazie şi scot la poartă tot ce cred că se poate vinde şi cumpăra. Nu contează cât de vechi este obiectul sau dacă ar putea fi interesant pentru cineva. Pentru ei este important este să fii implicat în această mare afacere.
Cei mai mulţi vin pentru a vedea care mai este preţul maşinilor. Târgul de maşini nu se poate compara cu ceea ce este la Cluj sau la Deva, însă, chiar şi aşa se poate vedea cum merge piaţa. „Nu mai este ce a fost. Cu criza asta nu se mai vând maşinile. Vin cu ea a patra oară în târg şi nimeni nu m-a întrebat nimic”, ne-a spus Adrian Corpodean, un pensionar în vârstă de 63 de ani care avea o Dacia Solenza de vânzare.
În târg se găsesc aproape toate tipurile de maşini, la preţuri pentru toate buzunarele. Puţini se înghesuie, însă, să pună întrebări suplimentare faţă de ceea ce este afişat pe geamul maşinii. Majoritatea fac un tur al târgului, se opresc apoi la un mic şi la o bere, după care pleacă acasă.
„Am venit doar ca să văd care mai sunt preţurile. Au mai scăzut dar tot nu ne putem permite. Aş avea aproximativ 3.000 de euro, dar cu aceşti bani nu am prea găsit ceva să îmi convină. O să mai încerc şi în altă parte”, afirmă Dorel Galdău, în vârstă de 31 de ani, de profesie funcţionar. Ne-a mai spus că a găsit, totuşi, un autoturism Opel la 2.500 de euro, dar nu l-a convins modul în care arăta maşina.

Obiectele vechi, scoase la vânzare


Agitaţie mult mai mare era în zona în care se vând motoscutere. Doi tineri interesaţi să cumpere se plimbau cu autovehicolul pentru a vedea cum funcţionează. La câţiva metri un rom a scos la poarta casei toate „vechiturile” din casă în speranţa că poate cineva va fi interesat să cumpere ceva.
De multe ori, în târg se găsesc obiecte care nu mai există de multă vreme în comerţul obişnuit. O piesă dintr-un televizor vechi, un motor electric de o anumită capacitate, un telefon uzat, plus multe alte bunuri de acest gen pot fi găsite aici. Persoanele care caută astfel de obiecte trebuie doar să aibă multă răbdare şi să caute pe tarabele înşirate la marginea drumului.
Pentru ca şi acest tip de comerţ să se desfăşoare cât de cât civilizat, ar fi nevoie de investiţii pentru amenajarea zonei. Primăria Alba Iulia a demarat în urmă cu câteva zile un proiect de modernizare a străzilor care există în cartierul „Lumea Nouă”. Investiţia va afecta parţial şi zona „talciocului”.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite