Alba Iulia: Criză la tarabele din pieţele agroalimentare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alba Iulia: Criză la tarabele din pieţele agroalimentare
Alba Iulia: Criză la tarabele din pieţele agroalimentare

Criza financiară reduce vânzările la legume şi fructe în pieţele albaiuliene. Oamenii nu au bani, iar comercianţii sunt nevoiţi să lase din preţ.

Comercianţii din pieţele albaiuliene se plâng că nu fac vânzare şi li se strică marfa pe tarabe. Pentru moment consideră că sunt oarecum salvaţi de perioada toamnei când vânzările se fac în cantităţi ceva mai mari decât în mod obişnuit pentru că oamenii se pregătesc pentru sezonul rece.

„Trec foarte bine fructele şi legumele pentru că oamenii pregătesc conservele pentru iarnă şi pentru începerea şcolilor”, a spus Ana Topor, comerciantă în piaţa din centrul municipiului Alba Iulia.

Recolte afectate de secetă

Vara aceasta recoltele au fost afectate de secetă, iar comercianţii au fost nevoiţi să caute variante de compromis pentru a nu rămâne cu marfa pe tarabe. „Produse avem chiar dacă anul acesta producţia este mai slabă din cauza secetei. Dar oamenii nu prea cumpără. Am lăsat la preţ destul de mult, dar cu cât e mai mic preţul oamenii îl vor şi mai mic”, a afirmat Ana Topor.

Chiar dacă acum trec foarte bine fructele şi legumele, vânzările şi preţurile au scăzut mult faţă de anii trecuţi. „Dacă acum trei ani de zile roşiile se vindeau cu 3,5 - 4 lei, acum ne întrebăm dacă vom reuşi să le vindem cu 2 lei”, a afirmat Paul Şenilă, vânzător în aceeaşi piaţă.

Printre cele mai căutate legume sunt vinetele şi gogoşarii. Se vând la preţul de 1 - 1,5 lei kilogramul de vinete şi 3 - 4 lei kilogramul de gogoşari. „Gogoşarii îi vindeam de dimineaţă cu 4 lei kilogramul, dar acum la amiază las la preţ până la 3 lei şi chiar 2 lei ca să nu îi mai duc acasă. Astea se vând cel mai bine, dar e piaţa plină de ele”, a adăugat Paul Şenilă.

Micii producători au profit

Munca şi investiţiile micilor producători nu se retează întotdeauna, însă aceştia susţin că vânzările nu au scăzut atât de mult încât să fie obligaţi să renunţe la „mica” afacere de familie. „La micul producător care cultivă în principal pentru propriul consum şi numai surpulusul îl scoate pe piaţă se rentează, dar să ai o afacere mai mare nu cred că ar merge”, a completat Paul Şenilă.

Există şi comercianţi pentru care criza nu există într-o măsură foarte mare. „Oamenii mai au bani şi asta mi-au demonstrat-o ori de câte ori au venit la tarabă cu bancnote mari. Nu se simte criza aşa de tare. În perioada asta cumpără de toate. Vânzările nu au scăzut atât de mult, iar eu sunt destul de mulţumit”, a spus Nicolae Ionaş, producător de legume din satul Benic.

Preţuri: Vinete: 1 – 1,5 lei kg, Gogoşari: 3 lei, Ardei: 1,5 lei, Roşii: 2 lei, Prune: 3 lei, Piersici: 2 lei

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite