Cristina Maria Damian interpretează arii celebre la Opera din Hamburg

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mezzosoprana Cristina Maria Damian a urmat cursurile la Liceul de Muzică şi Arte Plastice din Alba Iulia şi mai apoi Conservatorul la Cluj-Napoca. Alături de Opera din Cluj-Napoca a cântat patru ani de zile. De un an interpretează unele dintre cele mai frumoase roluri ale artei lirice pe scena Operei din Hamburg.

Părinţii şi profesorii au îndrumat-o spre muzica de operă

Albaiulianca Cristina Maria Damian spune că un rol important în alegerea carierei sale l-au avut părinţii şi porofesorii din Alba Iulia. „În ciuda faptului că se promovează mai mult muzica pop am ales opera pentru că m-a atras mai mult. M-au încurajat şi părinţii care mi-au cultivat dragostea pentru genul clasic, pentru folclor, poezie, literatură şi pentru artă în general. Un rol important l-a avut şi şcoala, liceul pe care l-am urmat la Alba Iulia“, a spus albaiulianca. Cristina îşi aminteşte de profesorii Valeriu Ponoran, Cezara şi Iosif  Fiţ, care au pregătit-o pentru cariera care a urmat.

„Profesorii din Alba Iulia m-au încurajat să studies canto clasic şi mi-au dezvoltat calităţile mi-au asigurat o tehnică sănătoasă pe care mai târziu am putut să o perfecţionez. Îi port cu drag pe profesori în sufletul meu În canto, la fel ca şi în orice altceva, baza este foarte important“, a explicat Cristina.

Carmen este rolul cel mai drag

Albaiulianca se declară mulţumită cu alegerea pe care a făcut-o chiar dacă muzica pop este mai accesibilă şi aduce succes mai repere. „ Nu m-am gândit niciodată să aleg ceea ce se promovează mai mult, ci ceea ce îmi place şi mă reprezintă. Viaţa mea în teatrul de operă este o minunăţie de care mă bucur la maxim. Mă simt norocoasă că pot să înţeleg şi să cânt această muzică, iar cei care încă nu au avut ocazia să o cunoască cred că ratează una din marile  satisfacţii ale vieţii“, a spus tânăra. Dragostea pentru operă se vede şi în pasiunea cu care corbeşte de rolurile pe care le-a interpretat.

„Fiecare rol pe care îl pregătesc îmi intră la inimă pentru că investesc muncă şi pasiune. Dacă ar fi să aleg un personaj preferat cred că acela ar fi Carmen, din opera lui Georges Bizet. Îmi place pentru că este provocator, e plin de culoare şi foarte generous. Sunt nenumărate feluri în care poate fi interpretat. Îmi place mult şi rolul Rosina din opera «Bărbierul din Sevilia» de Gioacchino Rossini. La Hamburg am cântat Rosina alături de tenorul american Lawrence Brownlee, unul dintre cei mai cunoscuţi tenori americani şi alături de George Petean în rolul lui Figaro, un clujean cu foarte multe succese pe cele mai importante scene din lume“, a mai spus albaiulianca.

Care este aria preferată?
C.D.: „Aria « Una voce poco fa'...» din opera «Bărbierul din Sevilia»  e una dintre preferatele mele. Uneori o cânt ca pe o vocaliză ca să-mi fac încălzirea vocală“.

Alături de ce alte personalităţi aţi mai cântat?
C.D: „Cu opera clujană am participat la mai multe turnee alături de tenorul Marius Budoi şi soprano Carmen Gurban. La Hamburg am cântat Carmen alături de tenorul Andrew Richards şi sub bagheta dirijorului Alfred Eschwe de la opera din Viena“

Ce-i place:
„Cred că unul din lucrurile minunate în viaţa noastră, a românilor, este că de cele mai multe ori putem să ne urmăm ţelurile. Chiar dacă încă şansele nu sunt egale cu totul, cred că trăim vremuri mai bune decât părinţii noştri. Iubesc în viaţă forţa creativă şi umanitatea în general.

Ce nu-i place:
„Detest  ura de orice fel, dorinţa de a părea altceva decat ceea ce suntem, faptul că ne bucurăm mai mult să mergem la Mall  decât să spunem o vorba buna unui bătrân cu ochii trişti. Locuind la Hamburg, am văzut cu alţi ochi România, cu bunele şi relele ei. Cred ca noi avem valorile noastre incontestabile şi nu trebuie să pierdem asta“.

Profil:

Născută: 6 februarie 1977, Alba Iulia
Studii: Conservatorul „Gheorghe Dima“ din Cluj-Napoca
Familie: necăsătorită

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite