Alba Iulia: Portret: Cristina Todor o tenismenă care mai are multe de spus

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alba Iulia: Portret: Cristina Todor o tenismenă care mai are multe de spus
Alba Iulia: Portret: Cristina Todor o tenismenă care mai are multe de spus

La doar 10 ani, Cristina Todor este una dintre cele mai valoroase sportive din cadrul Clubului de Tenis „Sun” Alba Iulia, ocupând pe plan naţional locul 19 la categoria sa de vârstă.

Tânăra tenismană a avut o ascenisune remarcabilă în doar câteva luni. A început serios să se antreneze pentru a face performanţă începând cu iarna acestui an, când în februarie a participat la primul concurs. De atunci au trecut opt luni de zile şi în această scurtă perioadă de timp rezultatele au propulsat-o pe locul 19 în topul naţional, poziţie pe care a ocupat-o în august.

„Cristina a prins trenul de 10 ani“


„Prima dată, părinţii m-au dat la tenis de câmp, nu am ales eu, dar după aceea a început să-mi placă foarte mult acest sport“, spune Cristina. Aflată la primul interviu, micuţa tenismană e timidă, dar pe teren îşi schimbă radical atitudinea, loveşte mingea corect şi puternic, cu o forţă pe care n-ai bănui-o dacă n-ai vedea-o jucând.

„În tenis se spune că vârsta de 10 ani e o primă treaptă de selecţie. Dacă tânărul prinde trenul de 10 ani e foarte bine, iar Cristina l-a prins“ spune antrenorul Doru Brânduşan despre eleva sa. Aflăm de la antrenor că „trenul“ e extrem de important, pentru că, în cazul în care trece pe lângă tânărul sportiv, acesta nu mai are decât o  singură şansă de a mai face performanţă – „trenul de 12 ani“.

Cristina a câştigat în 2009 patru turnee şi a jucat  şapte finale de alte asemenea concursuri. În partea a doua a anului, antrenorii clubului albaiulian au hotărât să o pregătească pentru categoria superioară de vârstă – 12 ani, şi eleva a confirmat speranţele profesorilor ei de tenis.

Valoarea o propune pentru lotul naţional


La o primă participare la categoria superioară de vârstă a ajuns în semifinale. La ora actuală se află pe locul 154 pe plan naţional (la 12 ani), dar începând cu 1 ianuarie 2010 se va afla pe poziţia 57. „Vrem să intre în primii 10 la această categorie de vârstă şi, astfel , să ajungă în lotul lărgit al României“, afirmă antrenorul ei.
Harnică, echilibrată, talentată şi mereu dispusă la efort, aşa după cum o caracterizează antrenorul Brânduşan, Cristina Todor ştie că trebuie multă muncă pentru a ajunge şi se menţine în elita naţională a sportului alb. De aceea se antrenează zilnic o oră şi jumătate, dar o face cu mare plăcere şi pasiune. „Serviciul mi se pare cel mai dificil. De multe ori, am impresia că e mai greu la tenis, decât la şcoală“, recunoaşte Cristina, o elevă eminentă (are la şcoală doar calificative „f.b.“ cu steluţă) şi o sportivă de real talent.
„Rezultatele obţinute, saltul uriaş pe care l-a făcut într-un timp atât de scurt o obligă să se menţină în primii 10-20 pe plan naţional cel puţin până la vârsta de 18 ani“, concluzionează antrenorul Doru Brânduşan.

Ce tenismani îţi plac foarte mult ?
C.T.:La mama îi place de Roger Federer, dar tenismanul meu preferat este spaniolul Rafael Nadal, pentru că joacă foarte bine şi este ambiţios. Dintre fete, o apreciez cel mai mult pe rusoaica Maria Sharapova, deoarece este o sportivă foarte valoroasă şi elegantă.

Ce alte sporturi te pasionează ?
C.T.:Nu prea îmi place în mod deosebit un alt sport, dar pot să spun că mă uit cu plăcere la atletism. De curând, am urmărit cu interes Campionatele Mondiale de atletism care au avut loc în Germania, la Berlin. Am urmărit împreună cu mama aproape fiecare zi de întrecere.

Ce-i place:

„Îmi place foarte mult să mă dau cu bicicleta, dar nu prea am timp, pentru că mă duc la şcoală şi fac mult tenis de câmp. Îmi plac copiii care vorbesc frumos, sunt cuminţi şi ştiu să respecte persoanele în vârstă“.

Ce nu-i place
.
„Nu-mi plac copiii răi, obraznici şi care nu-i ascultă pe părinţi şi pe profesori. De asemenea, mă deranjează foarte mult, mă supără copiii neînţelegători, răutăcioşi, care se poartă urât cu mine şi vorbesc urât“.

Profil:
Data naşterii: 31 octombrie 1999, Alba Iulia
Educaţie: elevă în clasa a Iv-a la Şcoala Generală Nr.7 Alba Iulia

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite