Cristian Milca, bucătarul care a gătit pentru Regele Mihai

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cristian Milca a gătit pentru miniştri, ambasadori, generali şi feţele regale care au trecut de-a lungul timpului prin Alba Iulia.

Profil:
Data şi locul naşterii: 18 octombrie 1958, Bucureşti
Studii: Liceul economic, Bucureşti
Stare civilă: necăsătorit 

Cristian Milca a terminat Şcoala de artă culinară de la Bucureşti şi a făcut ucenicia la Athene Palace, după care 5 ani a lucrat la Romvared în trenul Orient Expres. "După ce mi-am terminat ucenicia, aşa cum se facea pe vremea aceea, am lucrat la Romvared CFR, unde am avut ocazia să-l întâlnesc pe Nicolae Ceausescu. Nu a gustat din mâncarea pregatită de noi pentru că avea bucătar persoanal care era tot timpul cu el. Preparatele noastre au fost servite doar celor care îl însoţeau“, a povestit bucătarul.

După această perioadă în care a avut ocazia să întâlnească oameni importanţi ai vremii, s-a căsătorit şi s-a mutat la Alba Iulia. Din 1986 până în 2003 la cantina IJCM, după care şi-a deschis propriul restaurant.

Pentru bucătarul Cristian Milca o mâncare bună începe prin aspectul care trebuie să ademenească clientul, iar apoi prin gust. „Nu este vorba doar de reţetă, arta culinară înseamnă să ştii să prezinţi un platou“, a afirmat bucătarul.

Reţetar unic pe vremea comunistă

Bucătarul îşi aminteşte constrângerile de pe vremea comuniştilor când exista un retetar unic care trebuia respectat întocmai. „Într-o porţie cantitatea maximă de carne era de 70 de grame. Uneori, aveam surpriza să ne intre în bucătărie un secretar de partid care ne controla oalele şi reţetarul. Dacă din ciorbă lipseau legume, se considera că ai furat şi ai vândut, puteai să faci puşcărie pentru aşa ceva“, a afirmat Cristian Milca. Acum inventivitatea face reţeta.

Bucătarul şi-a făcut cunoscut restaurantul „Yes“, din centrul Albei Iulia de pe strada Andrei Mureşanu pentru reţetele personale apreciate de oameni importanţi. A gătit pentru subsecretarul de stat de la Sănătate, doctorul Read Arafat şi Regele Mihai. „Am servit la masă mai întâi aperitive, după care o ciorbă ţărănească a la grec, care a fost apreciată de regina, care m-a întrebat mai multe despre reţetă“, a spus bucătarul.

Cum v-a venit ideea să vă deschideţi un restaurant în Alba Iulia?
C.M.:
„Cu asociata mea voiam să avem ceva al nostru. Am tot umblat prin Sibiu şi ne plăceau foarte mult restaurantele în case vechi de pe bulevardele oraşului. Voiam să facem ceva asemănător şi am creat un local care îmbină deopotrivă stilul clasic cu cel modern. Suntem recunoscuţi pentru reţetele de gulaş – care este şi reţeta casei, papanaşi, clătite şi peşte în fulgi de porumb. Oamenii care vin în restaurantul nostru caută în general «altceva» şi un loc mai atras“.  

Alba Iulia

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite