Cristian Barb este doctor în artă monumentală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La doar 33 de ani, Cristian Barb este doctor în artă monumentală. Îi place foarte mult să picteze icoane autentic bizantine, dar lucrează și frescă, tehnică monumentală sau pe șevalet.

Data nașterii: 14 aprilie 1977, Aiud
Educație: Facultatea de Teologie Ortodoxă (secția Patrimoniu Cultural) din cadrul Universității "Babes Bolyai" Cluj Napoca, doctor în artă monumentală.
Starea civilă: căsătorit, un băiețel de 3 luni


„Am participat la lucrări pe suprafețe mai mari, la două biserici, una de lângă Dej, cealaltă situată în apropiere de Târnăveni. Le-am pictat de la zero, dar nu singur. Am fost o echipă mixtă, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj“, afirmă aiudeanul. Atras de iconografie, a restaurat iconostasul Catedralei Ortodoxe din Aiud și mai are două lucrări monumentale, dintre care una la capela spitalului municipal, reprezentând două icoane împărătești.

„La tehnica monumentală se lucrează aproape la mărimea naturală. Desenul unei scene iconografice se face în jur de 20-30 de minute. După aceea, se lucrează într-o tehnică specială. Se pune un strat de culoare, pornind de la cel mai închis ton și continuând pe contraste tot mai deschise“, explică Cristian Barb.

A inițiat concursul "Icoana Copilului Fereastră spre cer"

Băiat de preot, a îndrăgit acest domeniu al artei încă din liceu. „Mergeam cu bunica mea de la Ponor pe jos, peste deal, la Mănăstirea Râmeț. Era în perioada când se construia biserica nouă și m-a fascinat. Dragostea mea pentru pictura murală și monumentală a pornit, până la urmă, dintr-o provocare a dimensiunii. Măreția fascinează, mai ales în copilărie“, ne destăinuie profesorul.

De doi ani este profesor de arte plastice la Clubul Copiilor din Aiud. Anul trecut a inițiat concursul județean de artă plastică (de icoană pe lemn) intitulat „Icoana Copilului Fereastra spre cer“. De azi începând și până duminică, 9 mai, se desfășoara la Aiud cea de-a doua ediție a evenimentului, la care participă copii reprezentând zece județe ale țării.

„Motivația inițierii acestui concurs a fost faptul că în Aiud ne aflăm la interferența dintre două școli iconografice distince din punct de vedere artistic. E vorba de școlile de la Laz și de la Nicula. Vrem ca acest concurs să devină, încet, încet, o tradiție în Aiud, iar cu timpul să îi dăm o altă dimensiune, să-l dezvoltăm la nivel național și chiar internațional“, spune Cristian Barb.

Vrea să construiască un cal troian din PET-uri

Dar profesorul aiudean are în plan și un proiect de anvergură, pe latura ecologică. Intenționează să construiască pe o structură de metal, împreună cu elevii săi, un imens cal troian, folosind PET-urile adunate din acțiuni de ecologizare a zonei. „Vrem să dăm notorietate acestui tip de proiect. Să începem  cu acest cal troian, apoi să facem anual mereu altceva - personaje de teatru, armuri etc, astfel ca acțiunile noastre să capete o conotație de responsabilizare în ceea ce privește grija față de natura înconjurătoare“, precizează profesorul.

Cristian Barb speră ca în toamna acestui an să dea viață proiectului.  Estimează că o lună de zile ar ajunge pentru construirea calului troian. „Îl visez mare, de 7-8 metri lungime și de 2-3 metri înălțime. Dacă vom fi ajutați, ne gândim la o structură pe roți, ca să-l putem plimba  prin oraș la Zilele Pământului sau la alte acțiuni de acest gen“, afirmă doctorul în artă monumentală.

Care este programul concursului?
C.B.: „Vineri, 7 mai, o să organizăm de dimineață o excursie tematică în Valea Mănăstirii și la Mănăstirea Râmeț. A doua zi se va desfășura o secțiune a concursului, în care copiii vor lucra efectiv, pe o temă impusă. Trebuie știut că lucrările sunt aduse de fiecare concurent de acasă, întrucât nu poți face o icoană în una sau două zile. Tot sâmbătă va avea loc, la Muzeul de Istorie din Aiud, vernisajul expoziției de icoane, pentru ca duminică dimineață  să se premieze cele mai bune lucrări.“

Ce-i place:
„Cel mai mult și mai mult îmi place să pictez. Mă recreez ascultând muzică sau pescuind. La oameni apreciez onestitatea, sinceritatea și spiritul de sacrificiu.“

Ce nu-i place: „În general, mă supără lucrurile de prost gust, începând de la problemele de comportament și terminând cu lucruri mai profunde, precum compilațiile.“

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite