Alba Iulia: Mici şi bere, daci şi români la Cricău

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comuna Cricău a fost, ieri, destinaţia preferată pentru turişti veniţi din toate colţurile judeţului Alba, dar şi din alte zone ale ţării. Punctele de atracţie au fost o petrecere rustică, o călătorie la cetatea dacică Apoulon şi un concert de muzică în aer liber.

O petrecere rustică cu vinuri alese, produse tradiţionale şi proiecţie de film a deschis ieri cea de-a IV-a ediţie a Festivalului Cetăţilor Dacice de la Cricău. Evenimentul a avut loc în crama “Casa Apoulon” inaugurată la ediţia de anul trecut în Bucerdea Vinoasă. Pentru a doua oară consecutiv această locaţie este punctul de pornire a manifestărilor cultural-sportive care se desfăşoară în fiecare an la Cricău. După popasul de la cramă participanţii la eveniment au luat la pas drumul spre Piatra Craivii cu destinaţie finală, cetatea dacică Apoulon. Aventura acestei drumeţii a fost suţinută de un ghid pus la dispoziţia turiştilor de către organizatori.

Furnicar de oameni

Spre seară, programul s-a mutat la Cricău, localitatea gazdă a evenimentului. Satul, aflat la 12 kilometri de Alba Iulia, a devenit punctul de atracţie pentru toţi participanţii la manifestările care au debutat ieri. Cricăul s-a transformat într-un adevărat furnicar de oameni veniţi din toate colţurile judeţului, care cutreierau uliţele prăfuite şi încinse de soare ale localităţii. Privirile oaspeţilor se pierdeau printre sutele de culori ale tarabelor ticsite cu chilipiruri în dulcele stil românesc, cârciumi transformate în terase la mare căutare, localnici dezorientaţi făcând pe gazdele. Printre toate acestea animatorii costumaţi în daci nu îi lăsau pe participanţi să uite scopul acestei “aventuri”. “Vă rugăm să poftiţi la scenă. Începe programul artistic”, au fost cuvintele adresate oaspeţilor risipiţi pe uliţele satului, pe la terasele cu mici şi bere şi pe la tarabe.     

Rugul lui Zamolxe

La asfinţit programul a continuat pe dealurile din apropierea Cricăului unde pe scena amenajată s-a desfăşurat un spectacol de muzică avându-i cap de afiş pe Mircea Vintilă, Hara şi Bandidos. Strânşi pe colinele de la Cricău oamenii s-au delectat cu muzică, mici şi bere. Odată cu lăsatul întunericului în cadru au apărut dacii care ţinând în mâini torţe aprinse au înconjurat publicul spectator. Rugul lui Zamolxe a fost aprins în timp ce ielele dansau în jurul focului. Seara s-a încheiat puţin după miezul nopţii când participanţii au luat drumul oraşului sau taberei de corturi de pe dealurile Cricăului.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite