Crapă pământul de sete în Alba. Media precipitaţiilor în zona Vinţu de Jos:1 litru de apă/metrul pătrat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Adevărul/Agricultorii îşi rup utilajele în pământul tare ca betonul
Foto Adevărul/Agricultorii îşi rup utilajele în pământul tare ca betonul

De aproape două luni n-a mai căzut niciun strop de apă pe ogoarele din Alba, aşa că agricultorii îşi rup utilajele de semănat la propriu. Alţii mai aşteaptă, încă,  ploile anunţate de meteorologi.

Producătorii agricoli din Alba îşi plâng în pumni. Asta după ce, din cauza secetei prelungite,  ogoarele au ajuns precum betonul. Agricultorii sunt puşi acum în situaţia de a nu-şi putea însămânţa suprafeţele cu culturile de toamnă. Asta, deşi luna septembriie este pe sfârşite.

1 litru de apă/metrul pătrat în zona Vinţu de Jos

Una dintre zonele în care nivelul precipitaţiilor din sol este aproape inexistent este Vinţu de Jos.

„La noi, în zona Vinţu de Jos, cantitatea de precipitaţii căzute în luna august, înregistrate de staţia coordonată prin GPS pe care o deţinem, a fost de doar un litru pe metrul pătrat. Asta în condiţiile în care minimul necesar ar fi fost de 100 de litri pe metrul pătrat. Cu o astfel de secetă ne-am mai confruntat din 2003, dar nu de asemenea proporţii“, a declarat Nicolae Nemeş, administraorul societăţii agricole SC Vinţana, Vinţu de Jos.

Producătorul agricol susţine că a fost nevoit ca rapiţa, spre exemplu, să o cultive pe alte suprafeţe  faţă de cele prognozate, dar şi aşa n-a răsărit nimic. „Am semănat câteva hectare de rapiţă la începutul lunii septembrie. În condiţii normale de umiditate în sol ar fi trebuit să răsară în cel mult două săptămâni. Dată fiind seceta prelungită n-a răsărit aproape nimic. În plus, am ajuns să ne rupem utilajele de sămînat la propriu, pământul este precum betonul“, a mai completat Nicolae Nemeş.

Necesarul de apă din sol: 200 de litri/metrul pătrat

Măsurătorile specialiştilor de la Direcţia Agricolă Alba au dus la concluzia că în august, în Alba, media precipitaţiilor căzute în sol a fost la scara întregului judeţ de 9 litri de apă pe un metru pătrat. Asta, în condiţiile în care necesarul era de cel puţin 100.

Ogoarele au ajuns ca betonul, ca urmare pe cele 22.000 de hectare prognozate pentru culturi de toamnă, s-au arat doar 40 la sută.

„Pe suprafeţele cultivate  plantele au răsărit neuniform sau deloc. Deficitul de apă în sol este acum de 200 de litri pe metrul pătrat. Măsurătorile arată că nivelul de precipitaţii din sol a scăzut continu. Dacă în  iunie a fost de 168 de litri pe metrul pătrat, la început de septembrie era de doar 9 litri pe metrul pătrat. În aceste condiţii mulţi dintre producătorii agricoli au renunţat să însămânţeze suprafeţele cu culture precum grâu, orz, orzoaică, rapiţă. Spre exemplu, la ultima cultură menţionată s-au arat doar 600 din cele 1.300 prognozate“, a explicat Ioan Stanciu, directorul Direcţiei Agricole Alba.

O soluţie ar fi alegerea culturilor rezistente la secetă: năut, mazare si coriandru, însă puţini ştiu de ele. De sisteme de irigaţii nu mai poate fi vorba.

Debitul râului Mureş: 25 metri cubi pe secundă

Un alt barometru al secetei din Alba este dat de debitul râului Mureş, care este la nivelul de 47 la sută din normal. Mai exact este de 25 metri cubi pe secundă. Minimul istoric a fost atins în 2003: 17 metri cubi pe secundă. Nici debitul râului Ampoi nu este la cotele normale pentru această perioadă. Este la 58 la sută din normal.

Potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Alba, deocamdată nu au fost primite  solicitări pentru transportul apei cu cisternele în localităţile din judeţ afectate de secetă.



Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite