Alba Iulia: Portret: Ioan Lupşa a jucat 22 de ani în Ansamblul „Crăişorul Munţilor“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alba Iulia: Portret: Ioan Lupşa a jucat 22 de ani în Ansamblul „Crăişorul Munţilor“
Alba Iulia: Portret: Ioan Lupşa a jucat 22 de ani în Ansamblul „Crăişorul Munţilor“

Crescut la ţară, în localitatea Meteş din Munţii Apuseni, Ioan Lupşa s-a simţit de mic atras de folclor, de tradiţia şi obiceiurile satului natal.

Cu ritmul în sânge şi plăcerea de a juca, Ioan Lupşa nu a lipsit niciodată de la balurile ce se organizau la sfârşit de săptămână în Meteş şi localităţile învecinate. „Jucam «Învârtita», «Haţegana», «Mocăneasca» şi aveam trecere la fete, noi, flăcăii care ştiam dansa“, povesteşte Ioan Lupşa.

Talentul său nativ nu putea scăpa specialiştilor din acea vreme. Aşa se face că în anul 1974 a fost cooptat în Ansamblul „Crăişorul Munţilor“, înfiinţat chiar în acel an în cadrul Casei de Cultură a Sindicatelor din Alba Iulia. „Lucram ca frezor, la o intreprindere de industrie locală, când am intrat în ansamblu. Am fost membru al ansamblului 22 de ani, până în 1996, an când s-a şi desfiinţat“, spune Iona Lupşa.

Alături de mari vedete ale scenei româneşti

În mai bine de două decenii a fost o prezenţă activă la numeroase turnee şi festivaluri, dintre care cel mai renumit în vremea respectivă era „Cântarea României“. A obţinut cu ansamblul la una din ediţii premiul întâi la secţiunea „folclor“. Ioan Lupşa are amintiri dintre cele mai frumoase din perioada dansului, participând la turnee alături de mari vedete ale muzicii populare şi teatrului precum Ioan Bocşa, Leontina Fărcaş, Nicolae Furdui Iancu, Ion Cristoreanu, Dumitru Fărcaş, Petrică Moise, Nicoleta Voica, Jean Constantin, Stela Popescu, Nicu Constantin.

„Îmi aduc aminte cu mare plăcere că în anul 1983 am fost cu Ansamblul în Occident, în Republica Federală Germană. Era mare lucru pe-atunci să poţi pleca în turneu într-o ţară care să nu facă parte din lagărul socialist. Am stat o săptămână în RFG şi m-am simţit extraordinar“, îşi reminteşte Ioan Lupşa.

Din dansator, coregraf

Până în 1996, a mai participat la turnee peste hotare în Polonia, Bulgaria, Moldova şi Germania. „I-am avut instructori pe Ghiţă Cărpinişan şi soţia sa Lucreţia. Cu d-na Lucreţia am făcut o perioadă pereche la dans, după care am avut mai multe partenere de joc. Cea de care îmi aduc însă aminte cu deosebită plăcere este Alina Nemeş, colegă cu care am păstrat de-a lungul anilor o strânsă amiciţie“, declară dansatorul.

De anul trecut este coregraf al ansamblului înfiinţat în cadrul Centrului Cultural „Augustin Bena“ din Alba Iulia. A participat cu acest ansamblu la a 39-a ediţie a Festivalului Internaţional de Folclor „Hercules“ din Băile Herculane şi la un altul din Baia Mare. „Am fost invitaţi şi la un festival de dans din Portugalia, dar nu am putut participa din motive financiare. Suntem încă la început, mai avem mult de muncă. Avem şase perechi şi căutăm să angajăm încă patru dansatori“, mai precizează coregraful.

Cum vă înţelegeaţi cu ceilalţi membri din ansamblu?
I.L.:
„Ansamblul «Crăişorul Munţilor» era ca o familie. Nu se punea niciodată problema că unul dansează mai bine decât altul. Nu exista invidie şi răutate. Eram toţi prieteni, mergeam împreună la distracţie, povesteam unii cu alţii, ne ajutam, ne dădeam un sfat bun. Acum parcă e altceva.“

Cum era privit folclorul înainte de 1989?
I.L.:
„Nu ştiu ce să zic, dar parcă înainte, chiar dacă festivalurile de muzică populară şi folclor aveau o tentă patriotică, se punea mai multă bază pe folclor, tradiţie, obiceiuri. În zilele de azi nu mai există acelaşi interes şi nici sprijin financiar. Şi nu-i bine, pentru că un popor fără tradiţie e un popor mort.“

Ce-i place:
„În timpul liber mă duc la Meteş şi-mi lucrez pământul sau mă relaxez în mijlocul naturii. Ce să fac, să stau la oraş între patru pereţi?! Apreciez foarte mult oamenii corecţi, punctuali, modeşti, săritori şi sufletişti, care te ajută la nevoie.“

Ce nu-i place: „Nimeni nu-i perfect, fiecare are părţi bune şi părţi rele, dar pe mine mă deranjează în primul rând minciuna. Din păcate, tot în minciuna am trăit, fac parte dintr-o generaţie de sacrificiu. Înainte de 1989 eram minţiţi într-un fel, acum în altul.“


Profil:


Data naşterii: 23 octombrie 1952
Educaţie: şcoala profesională în Alba Iulia
Starea civilă: necăsătorit

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite