Cozi la secţiile speciale de vot din Alba Iulia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La cele două secţii speciale din Alba Iulia, de la căminul studenţesc nr. 2 şi Gara CFR, s-au format cozi pe tot parcursul zilei. Dacă la secţia deschisă în căminul studenţesc, de pe strada Vasile Alecsandri, oamenii care aşteptau să intre la vot au putut sta în interiorul clădirii, la secţia de la Gara CFR nu s-a întîmplat la fel. Votanţii au fost nevoiţi să aştepte în frig chiar şi o oră pentru a putea intra în secţie

Procedura a fost îngreunată de faptul că în aceste secţii există doar trei cabine de votare, iar procedura de vot este mai complicată. Fiecare alegător trebuie să semneze o declaraţie pe propria răspundere prin care susşin că nu au mai votat într-o altă secţie.


Două secţii de vot închise temporar


Procesul electoral nu a fost lipsit de evenimente. La două secţii de vot din judeţul Alba a fost suspendat procesul de votare în cursul acestei dimineţi. Secţiile de vot nr. 176 din Teiuş şi nr. 42 din Bărăbanţ au fost închise temporar după ce s-a constatat că pe toate buletinele de vot a fost aplicată greşit ştampila de control pe prima pagină a acestora. Până la ora 10.00 când a fost semnalat incidentul la cele două secţii se înregistraseră 160 de voturi exprimate.

„30 de cetăţeni apucaseră să voteze la secţia nr. 176 din Teiuş, iar 130 la secţia din Bărăbanţ. În urma semnalării incidentului, Biroul Electoral Central a luat decizia ca voturile exprimate până la acea oră să fie considerate valabile, iar buletinele rămase să fie schimbate“, a declarat preşedintele BEJ Alba, Georgeta Predan Bişu. Procedura de vot a fost reluată după ora 12.00, când la cele două secţii de vot au ajuns buletinele de vot suplimentare trimise de la BEJ.


De asemenea, la secţia nr. 43, tot din Alba Iulia, au fost anulate 100 de buletine pentru referendum din acelaşi motiv. La secţia nr. 47 din Oarda de Jos au fost anulate alte 50 de buletine de vot, motivul fiind tot aplicarea incorectă a ştampilei de control. La o secţie din comuna Lupşa, o ştampilă a devenit inutilizabilă după ce s-a pierdut cauciucul cu însemnul votat.

Prezenţa la vot de 28,88 la sută la ora 13.00


Până la ora 10.00 cetăţenii judeţului Alba votaseră în procent de 5,83 la sută, cei mai mulţi în mediul rural, 6,40 la sută. La secţiile de votare speciale din judeţ în primele trei ore s-au înregistrat 616 voturi. La referendum, prezenţa la vot era la ora 10.30 de 5,50 la sută. La ora 13.00, procentele de prezenţă la vot erau de 20,88 la sută în ceea ce priveşte alegerile prezindenţiale şi de 19.95 la sută la referendum.


În judeţul Alba au fost deschise 513 secţii de vot, din care 79 sunt secţii speciale, în care sunt aşteptaţi 321.181 de alegători. Liniştea şi siguranţa publică sunt asigurate de 1.100 de poliţişti şi jandarmi. Astfel, 278 secţii au asigurată paza de către poliţişti, 117 secţii de către jandarmi, 75 de lucrători ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, 33 de către poliţişti comunitari şi 10 secţii de personal al altor structuri din cadrul MAI. Aproape 200 de membri ai birourilor secţiilor de votare au fost înlocuiţi, sâmbătă, după ce au fost depistaţi că reprezentau mai multe partide politice. De asemenea, 20 de persoane au fost înlocuite din motive medicale.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite