Cosmin Muntean apără imaginea Curţii de Apel Alba Iulia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cosmin Muntean oferă informaţii despre dosarele de interes de la Curtea de Apel
Cosmin Muntean oferă informaţii despre dosarele de interes de la Curtea de Apel

Cosmin Muntean este primul consilier de informaţii publice din cadrul instanţelor judecătoreşti din România care îndeplineşte şi funcţia de purtător de cuvânt.

Data şi locul naşterii: 31 august 1976, Alba Iulia
Studii: Facultatea de Drept din cadrul Universităţii „1 Decembrie 1918“ Alba Iulia, masterat în jurnalism la Facultatea de Jurnalistică din Sibiu
Familie: căsătorit, un copil


Cosmin Muntean este consilier de informaţii publice la Curtea de Apel Alba Iulia. A reuşit performanţa de a deveni prima persoană din România cu această calificare care îndeplineşte şi funcţia de purtător de cuvânt al unei instanţe de judecată.

Pasionat de fotbal şi tenis, tânărul apără imaginea celei mai importante instanţe din judeţele Alba, Hunedoara şi Sibiu. Încă din liceu era pasionat de domeniul juridic, motiv pentru care a ales să studieze dreptul.

„Îmi plăcea istoria, iar la acea vreme admiterea la facultatea de drept cuprindea istoria ca disciplină de examen. În plus sistemul judiciar reprezenta o activitate interesantă şi interactivă din punct de vedere social, eu reuşind în general să interacţionez foarte uşor cu oamenii“, a spus Cosmin Muntean.

Martor la evenimente în prmeieră pentru justiţie

Este purtător de cuvânt al Curţii de Apel din 2007, post deţinută până la acel moment exclusiv de judecători. „Cele două funcţii pe care le îndeplinesc mi-au oferit ocazia să învăţ foarte mult şi să mă dezvolt din punct de vedere profesional. Curtea de Apel Alba Iulia este o instanţă de judecată importantă am avut ocazia să asist la dosare de interes pentru opinia publică cum sunt celebrul caz Clămparu, dosarul Tanacu sau dosarul Enea – crima de la Patroşani“, a povestit consilierul.

A luat parte şi la evenimente în premieră la Curtea de Apel din Alba Iulia unul dintre acesta fiind audierea unor martori prin videoconferinţă. „Este vorba de celebrul caz Mailat judecat recent în Italia. La instanţa din Alba Iulia au fost aduşi doi martori care au fost audiaţi de Curtea cu juri din Roma printr-o videoconferinţă, în România fiind introduse de puţin timp echipamente pentru astfel de intervenţii“, a explicat Cosmin Muntean.

Dosar care a schimbat legea

Tânărul consilier oferă informaţii opiniei publice despre toate cazurile de interes. Mărturiseşte că cele mai multe care ajung la instanţa de judecată sunt cazuri banale, însă există şi dosare care au adus chiar schimbări importante.

„Unul dintre aceste cazuri care a dus la schimbarea legislaţiei, şi care a fost şi pe rolul instanţei din Alba Iulia, a fost cel al tripleţilor din Aiud. Dosarul acela soluţionat de Curtea de Apel Alba Iulia favorabil tinerei mămici a fost urmat de modificarea legislaţiei şi recunoaşterea drepturilor mamelor cu gemeni şi tripleţi“, a precizat tânărul.

Cum de nu ai plecat din Alba Iulia?
C.M.:
„Nu doar pentru că sunt născut în Alba Iulia, ci mai ales pentru că sunt pasionat de istorie şi mă simt legat de acest oraş bogat în vestigii şi monumente istorice. Tentaţii să plec să mă stabilesc în altă parte au fost suficiente. Am călătorit foarte mult mai ales în Europa şi am avut ocazia să văd alte culturi, alte civilizaţii, alţi oameni pe care sper să îi ptem ajunge din urmă cel puţin la educaţie şi mentalitate. Călătoriile prin Europa m-au deschis foarte mult mintea şi mi-au schimbat felul de a vedea lucrurile. Ar fi bine dacă toţi românii, mai ales copii şi tinerii în faza de formare ar putea face măcar o astfel de călătorie“.

Ce alte pasiuni mai ai?
C.M.: „În primul rând sportul. Joc fotbal în fiecare săptămână cu prietenii, şi de fiecare dată când am ocazia joc şi tenis. Am practicat judo în copilărie şi am reuşit să particip la câteva concursuri locale şi zonale. Muzica este o altă pasiune de a mea. În şcoala generală am învăţat să cânt la pian, lucru care mi-a dezvoltat foarte mult gustul în materie de muzică, iar în prezent sunt un mare amator de muzică simfonică şi, în special, operă“.

Ce-i place: „Îmi place să călătoresc, să fac sport, să merg la operă şi la teatru. Îmi place viaţa de familie, să petrec timpul alături de soţia mea şi fiul nostru de un an“.

Ce nu-i place: „Nu-mi place lipsa de bun simţ, nesimţirea şi tupeul pe care din nefericire le întâlnim prea des şi la toate nivelele vieţii noastre, ajungând deja un atuu în promovare şi succes. Nu-mi place că după 20 ani de la Revoluţie nivelul de trai nu s-a îmbunătăţit foarte mult“.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite