Alba Iulia:Portret. Coriolan Honcaş - muzica între pasiune şi profesie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De mai bine de un an şi jumătate, startul momentelor de divertisment din Alba Iulia este dat de fanfara Centrului de Cultură „Augustin Bena”. După 20 de ani de când tradiţia acestui ansamblu a fost lăsată să moară, sorţii au decis în favoarea celor care iubesc acest gen de muzică. Dirijorul Coriolan Honcaş este unul dintre aceştia.

Sub bagheta dirijorală a lui Coriolan Laurean Honcaş, cei 18 instrumenişti care alcătuiesc fanfara abordează genuri diverse de muzică de la tradiţionalele marşuri, polci, valsuri până la muzica de promenadă sau de stradă. „Noi ne propunem să atragem cât mai multe categorii de public în special pe tineri, deoarece muzica de fanfară este ascultată în general de vârsta a treia. Vrem să facem ceva mai atractiv ca să avem mai mulţi spectatori”, a povestit Coriolan Honcaş.
Pasiunea pentru muzică a celui care conduce acest ansamblu de aproape doi ani a încolţit încă din anii copilăriei când era atras de artă. Coriolan a studiat mai multe instrumente evoluând totodată în fanfara şcolii unde urma cursurile. Zarurile pentru tânărul albaiulian erau aruncate, iar drumul spre o profesie muzicală era iminent. „Am mers la Bucureşi de la 14 ani. Am urmat şcoala în sistemul militar şi am fost instrumentist la trompetă în fanfara militară”, a explicat Coriolan Honcaş.

De la instrument la dirijorat

Calitatea de dirijor a dobândit-o ulterior aprofundând studiile în domeniul muzical în cadrul şcolii militare. După desfinţarea fanfarei militare în care a evoluat a urmat o pauză de cinci ani. În 2007 muzicianul s-a întors pe scenă în calitate de dirijor. „Am suferit când s-a desfinţat fanfara militară, dar m-am bucurat nespus când liderii comunităţii locale au decis să înfiinţeze această fanfară a Centrului de Cultură”, a precizat Coriolan Honcaş.
Cu toate că trăieşte într-un oaş mic cu valenţe sociale pe măsură, cariera sa nu a rămas nemarcată de momente inedite. „Ca şi dirijor de fanfară aveam de a face cu oameni foarte importanţi cum ar fi şefi de stat, de guvern. Când se organizau festivităţi militare cei mai importanţi oameni discutau cu şefii de fanfară şi asta era ceva”, a mărturisit Honcaş. 

Alături de fanfara albaiuliană

Timp de zece ani albaiulianul e evoluat ca şi instrumenist, urmând alţi zece ani la pupitul dirijoral. De un an şi jumătate palmaresul său s-a îmbogăţit cu participările ansamblului albaiulian la diverse festivaluri. „Am participat la un festivalul internaţional al tradiţiilor şi la Festivalul de Crăciun organizat la Bucureşti”, a mai spus dirijorul. Ecourile pozitive au făcut ca fanfara albaiuliană să se implice recent într-un alt proiect, respectiv înregistrarea unui CD care va apărea foarte probabil la sfârşitul lunii iulie când Centrul pentru Cultură „Augustin Bena” pregăteşte şi organizarea unui festival naţional al muzicii de fanfară. 

Profil:
Data naşterii: 3 iulie 1965 la Alba Iulia
Educaţie: Şcoala de dirijori în sistemul militar şi Facultatea de Muzică „Spiru Haret” Bucureşti
Profesie: dirijor şi director al Centrului de Cultură „Augustin Bena”
Familie: căsătorit şi are o fiică

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite