Copiii din Alba ajung tot mai des la psiholog din cauza problemelor familiale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Monica Paul consiliază copii cu probleme familiale
Monica Paul consiliază copii cu probleme familiale

Plecarea părinţilor în străinătate îi face pe copii să se simtă vinovaţi de nevoia acestora de a munci peste graniţă. Problemele din sânul familiei şi cele din dragoste aduc tot mai mulţi adolescenţi la psiholog. Criza economică adânceşte neînţelegerile în familii, iar copiii sunt cei care au de suferit de pe urma acestora.

Cele mai frecvente probleme care îi aduc pe adolescenţi în faţa psihologului sunt cele legate de familie. În ultimul an problemele financiare erodează relaţii şi sunt de multe ori pe punctul de a distruge familii. Cu cele mai frecvente probleme de acest gen se confruntă psihologul Centrului Şcolar pentru Educaţie Incluzivă. Mulţi dintre copiii care învaţă aici provin din familii analfabete sau dezorganizate. „Aproximativ 40 de copii pe semestru sunt implicaţi în acţiuni pe care le derulăm la cabinet, dar pe lângă aceşti există mulţi alţii care apelează la noi pentru alte probleme cum sunt cele din familie“, a explicat psihologul Monica Paul.

Criza economică care îi determină pe tot mai mulţi părinţi să îşi părăsească odraselele este unul dintre motivele care aduc cel mai des la psiholog copiii. „Trauma despărţirii îi face pe copii să se culpabilizeze. El ştie că mama merge să câştige bani pentru el, ori ea nu mai este acolo din vina lui. Este un adevărat zbucium în sufletul copiilor care trăiesc astfel de experienţe“, a explicat Ramona Frăţilă, psiholog la Şcoala „Ion Agârbiceanu“ din Alba Iulia.

Psihologii care lucrează cu aceşti copii se regăsesc de multe ori în ipostaza în care duc o adevărată luptă spre a reuşi să intre în mintea copiilor. „De multe ori sunt foarte închişi şi nu vor să vorbească. În momentul în care noi reuşim să construim ceva cu aceşti copii se întorc acasă, iar o familie dezorganizată răstălmăceşte tot. Din acest motiv avem nevoie să ne apropiem şi de familii“, a afirmat Monica Paul.

Problemele în care sunt implicaţi copiii sunt de cele mai multe ori cele familiale în care statutul social îi împiedică să obţină rezultate şcolare. „Faptul că acasă există lipsuri materiale tot mai acute aduc la psiholog tot mai mulţi copii cu probleme la şcoală. Criza economică a acutizat toate aceste probleme şi pe semestru ajung să consiliez cu astfel de probleme circa 25-30 de copii. În urmă cu un an nu era atât de mare. Sărăcia creşte şi problemele la fel“, a explicat Ramona Frăţilă.

Problemele sunt cunoscute şi de conducerile şcolilor care luptă pentru a estompa fenomenul. „Parcă de la o zi la alta încep să apară cazuri de copii care au nevoie să vorbească cu cineva. Noi urmărim şi acolo unde simţim că e cazul îi susţinem să apeleze la ajutor profesionist“, a spus Mariana Maierescu, directoarea Şcolii Genrale „Ion Agârbiceanu“.
   

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite