Alba Iulia: Copii din familii dezorganizate sunt ajutaţi să se reintegreze social

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Copiii de la Şcoala Specială din Alba Iulia îşi petrec vacanţa alături de colegi şi îndrumători. Micuţii proveniţi din familii dezorganizate, unii cu diferite deficienţe mintale, se adună zilnic la şcoala specială din Alba Iulia unde confecţionează jucării, desenează, se joacă şi ascultă muzică.

Acţiunea face parte din proiectul lansat de Asociaţia A.S. 2001 Alba Iulia, „O şansă normalităţii!”, care se desfăşoară pe parcursul perioadei decembrie 2008 -noiembrie 2009 în colaborare cu Centrul de zi pentru copii „Sfânta Ana”.

Activităţi educative şi recreative


„Copii vin în fiecare zi la şcoală unde într-o sală îi aşteptăm cu gustări şi materiale pe care le vor folosi în scopuri creative. Confecţionează jucării, desenează şi realizează diverse activităţi de lucru manual”, a declarat coordonatoarea proiectului, Iulia Csiki.
Acţiunea este binevenită în rândurile elevilor, ale căror posibilităţi materiale sunt reduse, iar vacanţa nu şi-o pot petrece decât familie unde nu au multe oportunităţi. Copii au astfel posibilitatea să îşi dezvolte deprinderile sub îndrumarea angajaţilor de la Şcoala Specială sau a profesorilor şi psihologilor din unitatea şcolară. Elevii sunt motivaţi să participe la aceste activităţi recreative de faptul că la finalul acestei etape a proiectului vor fi duşi într-o excursie gratuită într-o locaţie pe care o vor alege îndrumătorii.
„Ne place să venim aici. Eu vin la această şcoală de 8 ani şi am deja mulţi prieteni. Acum, peste vară vin să desenez, să ascult muzică şi să fiu cu colegii mei”, a spus Claudia Chirilă, de 15 ani, elevă a Centrului Şcolar pentru Educaţie Incluzivă Alba Iulia.

Scopul final – integrarea în societate

În fiecare zi aproximativ 15 elevi cu vârste cuprinse între 7 şi 13 ani vin la Şcoala Specială unde îndrumătorii îi ajută să îşi cultive abilităţile. „Activităţile pe care noi le desfăşurăm aici prind bine copiilor pentru că nu îşi petrec timpul liber pe străzi. Provin din familii dezorganizate care nu îşi permit să le ofere vacanţe niciunde. Noi venim în întîmpinarea lor şi încercăm să le oferim măcar puţin din ceea ce alţi copii au. Ei vin oricum cu plăcere aici şi au deja prieteni în rândul micuţilor de la Centru de zi Sfânta Ana”, a completat Iulia Csiki.
Proiectul „O şansă normalităţii!”, din care face parte această etapă de activităţi recreative pe timpul vacanţei de vara, are ca scop integrarea copiilor cu probleme în societate. Pentru reuşita demersului sunt implicaţi inclusiv părinţii.
În acest sens a fost înfiinţat un birou de consiliere a părinţilor în cadrul Policlinicii din Alba Iulia. Aici se poate solicita ajutorul specialiştilor în educaţia copiilor şi pot beneficia de servicii de mediere a muncii sau de informaţii medicale.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite