Controversa acţionarilor în proiectul Roşia Montană

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Carierea fostei exploatări miniere de stat de la Roşia Montană
Carierea fostei exploatări miniere de stat de la Roşia Montană

Investiţia privată în exploatarea aurului de la Roşia Montană provoacă în continuare dezbateri şi controverse în spaţiul public. Ultima ieşire la rampă în legătură cu acest subiect a avut loc astăzi şi a fost lansată de deputatul Clement Negruţ, membru al comisiei de industrii şi servicii din Camerea Deputaţilor.

Negruţ a spus că, în perspectiva unui aviz pozitiv pentru demararea investiţiei, ar trebui ca societatea care reprezintă Statul Român în acţionariatul SC Roşia Montană Gold Corporation SA să îşi aibă sediul în Alba.

Interpelare la ministrul Videanu


„Cred că trebuie înfiinţată o societate care să fie în judeţul Alba. Ajunge cât Hunedoara a trăit de pe exploatările miniere din Alba. RoşiaMin a fost cea care a ţinut 60 % din Minvest Deva până în 2001-2002“, a spus parlamentarul. RoşiaMin este fosta exploatare mineră de stat de la Roşia Montană, închisă în anul 2002.

Deputatul a completat că a avut o discuţie pe această temă cu ministrul Economiei, Adriean Videanu, căruia i-a solicitat rediscutarea contractului dintre Statul Român şi RMGC, pe baza căruia s-a acordat licenţa de concesionare pentru exploatarea zăcământului din Munţii Apuseni.

„Nu este normal ca o societate care nu mai are activitate pe teritoriul judeţului să reprezinte judeţul Alba în acest proiect. I-am cerut ministrului Videanu, în cazul în care va fi o comisie de rediscutare, de renegociere a acestui contract, din comisie să facă parte un reprezentant al judeţului Alba pentru că aşa consider normal având în vedere că e un proiect de o incidenţă deosebită asupra judeţului nostru“, a afirmat parlamentarul.

Licenţa de concesionare, valabilă până în 2017


Licenţa de concesionare, acordată pentru 20 de ani, a fost primită de societatea Euro Gold Resources, înfiinţată în 1997, prin asocierea Regiei Autonome a Cuprului Deva (actuala Minvest) cu consorţiul minier canadian Gabriel Resources.

În 1999, Euro Gold Resources şi-a schimbat numele în Roşia Montana Gold Corporation, care are drept acţionari compania Gabriel Resources, cu 80 %, Compania Naţională Minvest SA Deva, cu 18,8 %, şi companiile private Cartel BAU SA, Foricon SA şi Comat Trading SA, cu 1,2 %.

Studiile geologice şi de explorare efectuate în zona Roşia Montană- Bucium, în Munţii Apuseni, evidenţiau existenţa unor resurse de 250 tone de aur în steril şi de aproape 1.400 tone de argint, motiv pentru care s-a afirmat că aici se află cel mai mare zăcământ auroargintifer descoperit în Europa.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite