Contractul de asociere pentru Albalact este valabil. Tribunalul Alba a respins acţiunea iniţiată de Petru Ciurtin

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tribunalul Alba a respins acţiunea lui Petru Ciurtin, care a cerut instanţei să constate nulitatea contractului de asociere dintre reclamant şi Leontin Petre Gavril. Contractul permitea fiecăruia dintre cei doi oameni de afaceri să aibă dreptul la 50 la sută din acţiunile firmei.

Controlul asupra unei dintre cele mai mari companii de pe piaţa lactatelor din România, Albalact SA, cu o capitalizare bursieră de 38 de milioane de euro şi o crifră de afaceri de 43 de milioane de euro în primele nouă luni din 2010, este decis în instanţele de judecată.

Înţelegere pentru Unirea Universal şi Albalact

Leontin Petre Gavril este proprietarul societăţii Unirea Universal SA Alba Iulia, care administrează magazinul „Unirea“, iar Petru Ciurtin este acţionarul cel mai important al societăţii Albalact, cu 31 la sută din acţiuni. Ciurtin deţine împreună cu fiul său Raul, directorul general al companiei, şi soţia Lorena un pachet de aproape 47 la sută din acţiunile companiei.La rândul său, Leontin deţine aproximativ 1 la sută din acţiunile Albalact.

Leontin Petre Gavril şi Petru Ciurtin s-au înţeles în prima parte a anul 1999 să participe împreună la cumpărarea firmelor Unirea Universal şi Albalact. În acest sens, cei doi au încheiat un contract de asociere în 12 mai 1999. Timp de 10 ani acest contract nu a existat din punct de vedere public. Fiecare dintre părţi a devenit, ulterior, proprietarul uneia dintre cele două firme.

Contractul a fost invocat de Leontin Petre Gavril în decembrie 2009 când a transmis o notificare Bursei de Valori prin care a solicitat anularea oricăror intenţii privind vânzarea Albalact de către familia Ciurtin. La vremea respectivă existau negocieri privind vânzarea societăţii unei companii multinaţionale din vestul Europei.

Notificarea a blocat orice negociere. Ulterior, Petru Ciurtin a formulat o acţiune prin care a solicitat intanţei de judecată să constate nulitatea respectivului contract. Acesta susţine că documentul a devenit nul de drept pentru că nu a plătit suma care îi revenea prin contract (1,48 miliarde de lei) până la data de 24 mai 1999.

Încetare comunicată verbal

„Această încetare a contractului i-a fost comunicată verbal lui Leontin Petre Gavril, care a fost de acord dovadă fiind întregul său comportament timp de 10 ani din 1999 până în 2009. Demersul său este urmarea presupusei vânzări a pachetului majoritar de acţiuni Albalact, dorind să folosească acest prilej pentru a se îmbogăţi fără justă cauză“, a susţinut Petru Ciurtin în acţiunea judecată la Tribunalul Alba.

Leontin Petre Gavril a cerut judecătorului să constate valabilitatea contractului pe motiv că a fost încheiat pe o perioadă nedeterminată, iar instanţa i-a dat dreptate.

„Părţile au stipulat voinţa de a se asocia pe termen lung, dovadă fiind şi clauzele contractuale privind cumpărarea restului de acţiuni. Reclamantul (Petru Ciurtin – n. r.) şi-a îndeplinit obligaţia de plată din actul adiţional, în 25 mai 1999. Astfel nu a operat sancţiunea nulităţii de drept a contractului, motiv pentru care acţiunea formulată se impune a fi respinsă“, a precizat judecătorul în motivarea sentinţei. Decizia nu este definitivă şi poate fi atacată cu recurs la Curtea de Apel Alba Iulia.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite