Constantin Inel, arheologul care scrie poezii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Constantin Inel este de 2 ani director adjunct al Muzeului Unirii
Constantin Inel este de 2 ani director adjunct al Muzeului Unirii

Constantin Inel este arheolog de meserie şi de 2 ani directorul adjunct al Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia. Se simte atras de oraşul Marii Uniri care în opinia sa mai are multe de oferit într-ale istoriei şi arhologiei.

Constantin Inel a dezvoltat o mare pasiune pentru istorie încă din copilărie. „Am crescut la Almaşu Mare şi am avut norocul să am o profesoară de istorie deosebită. Făcea ca orele de istorie să fie ca o poveste frumoasă îmbrăcată în legende şi tot felul de date interesante“, a povestit arheologul. Curiozitatea tânărului a fost alimentată de cărţile pe care le găsea în biblioteca şcolii şi în cea personală.

Liceul l-a făcut la Alba Iulia unde, cu toate că a urmat ştiinţe reale la profilul chimie-biologie, nu a renunţat la pasiunea sa pentru istorie. Odată cu încheierea studiilor liceale, Constantin s-a încris la Facultatea de Istorie-Arheologie din cadrul Universităţii „1 Decembrie 1918“ din Alba Iulia. „În liceul am avut primul impact cu arheologia la Castrul Roman şi m-a fascinat“, a afirmat tânărul director.

Captivat de arheologie

Şansa de a-şi satisface curiozităţile şi pasiunea a venit în timpul facultăţii. „Am început să mergem pe şantiere foarte de timpuriu, ceea ce pentru mine era foarte important şi interesant. Arheologia este cea mai complexă ramură a specialităţii istoriei. Pe mine m-a acaparat repede şi definitiv“, a spus Constantin Inel. A lucrat foarte mulţi ani în arheologia romană, motiv pentru care tânărul arheolog a ales să îşi realizeze tema de doctorat pe acestă perioadă, intitulată: „Necropola romană din partrea de nord a oraşului Apulum“.

A participat activ la săpăturile care s-au efectuat în ultimii ani în necropolele romane din Apulum şi din zona minieră a Daciei romane, unde a cercetat aproiximativ 2.000 de morminte. Cea mai interesantă descoperire care l-a marcat pe tânărul arheolog a fost tempul dedicat zeului Mithras din vecinătatea Colegiului Naţional „Horea, Cloşca şi Crişan“.

„În Apulum erau descoperite foarte multe monumente dedicate acestui zeu. Cultul lui mithras este unul exclusivist dedicat bărbaţilor, iar acest templu, aspra căruia cercetările vor continua, vrem să îl conservăm exact aşa cum este şi să îl redăm circuitului turistic“, a explicat directorul adjunct al muzeului albaiulian.

Scrie poezii

În timp ce arheologia este pasiunea tânărului, poezia este hobby-ul său. Din liceu şi până în prezent a scris sute de poezeii. În 2000 a câştigat la Aiud concursul de poezie „Ovidiu Hulea“. „Sunt o fire romantică şi îmi plăcea să scriu poezii. O fac şi acum când am inspiraţie. Să fie artişti, este o caracteristică a arheologilor. Cred că toţi avem o latură artistică, mulţi se exprimă cel mai bine în scris, poezii sau beletristică, alţii poate chiar în artă“, a afirmat Inel. 

Pe viitor arheologul se pregăteşte să scoată pe piaţă un volum cu poeziile sale. „În momentul în care îmi voi termina doctoratul şi voi simţi că este timpul, vreau să fac acest pas. Deocamdată rămâne la stadiul de hobby“, a spus arheologul.

Ce calităţi trebuie să aibă un bun arheolog?
C.I.:
  „Îi trebuie o bună adaptabilitate la toate condiţiile legate de profesie şi de schimbare permanentă a legislaţiei. Perseverenţă şi putere de muncă. Sacrificiu. Arheologia înseamnă muncă zi lumină, nu 8 ore pe zi. Satisfacţiile pe care ţi le oferă această meserie prin descoperirile pe care le faci compensează în mare parte. Nu în ultimul rând un arheolog are nevoie de o stare de sănătate foarte bună pentru că această meserie presupune efort fizic destul de mult. Un bun arheolog are un bogat bagaj de cunoştinţe istorice, dar şi multă imaginaţe. Trebuie să fie creativ şi să facă conexiuni“.

Ce-i place: „Am venit la alba iulia din pasiune pentru istorie. Îmi place Alba Iulia pentru potenţialul pe care îl are atât oraşul cât şi zona. Îmi plac oamenii de aici. Păcat că uneori oamenii nu se implică ma mult în voluntariat pentru a menţine un oraş curat. Îmi plac foarte mult călătoriile, îmi place familia mea. Cea mai mare bucurie a mea este fetiţa mea“.

Ce nu-i place: „Nu-mi plac jocurile politice şi disputele dintre politicieni în ceea ce priveşte oraşul nostru. Nu-mi plac oamenii făţarnici care încep un proiect, o acţiune pe care pe parcurs o abandonează din diverse considerente“. 

Profil:

Data şi locul naşterii: 26 mai 1974, Alba Iulia
Studii: Facultatea de Istorie şi Arheologie la Universitatea „1 Decembrie 1918“, Alba Iulia; doctorand
Stare civilă: căsătorit, o fetiţă

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite