Alba Iulia: Fabrica de formaldehidă din Sebeş a primit avizul Consiliului local

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Compania Kronochem Sebeş a mai făcut un pas în legalizarea noii fabrici de formaldehidă cu capacitate de 60.000 de tone pe an. Consiliul local Sebeş a aprobat astăzi planul urbanistic de detaliu privind noua investiţie de la Sebeş.

Au votat în favoarea proiectului de hotărâre un număr de 10 consilieri, în timp ce opt aleşi locali s-au abţinut. Nu a existat niciun vot împotrivă. Chiar dacă investiţia este una dintre cele mai controversate din Sebeş datorită unui potenţial pericol de poluare, proiectul nu a stârnit dezbateri furtunoase între consilierii locali.

Replici între consilieri

Au existat doar câteva replici între susţinătorii şi criticii fabricii de formaldehidă. „Din punct de vedere urbanistic şi în privinţa întocmirii documentaţiei s-au respectat toate condiţiile“, a spus arhitectul şef al oraşului Sebeş, Virgil Olteanu. Primarul Mugurel Sârbu a ţinut să facă precizarea că nu se discută oportunitatea investiţiei din punct de vedere a impactului asupra mediului.

„Votul de astăzi este unul care se dă din punct de vedere urbanistic. Societatea deţine aviz de mediu, care a fost obţinut în cursul acestui an“, a afirmat Mugurel Sârbu. Consilierul local Radu Şerbănescu a apreciat că noua instalaţie nu prezintă niciun pericol din punct de vedere a mediului.

„Este mai periculos să se transporte formaldehida din altă parte, cum se întâmplă acum, decât să fie produsă la Sebeş“, a spus Radu Şerbănescu. În replică, consilierul Gheorghe Feneşer a apreciat că există în continuare o parte importantă a populaţiei care se opune investiţiei.

„Nu dorim oprirea activităţii societăţii, ci, doar, să se respecte legea. Deşi există toate aprobările, această fabrică va rămâne în continuare una dintre marile probleme ale oraşului”, a declarat Feneşer, unul dintre reprezentanţii ONG-ului din Sebeş care s-a opus permanent noii investiţii.

Construită de doi ani

Pentru locuitorii din Sebeş, fabrica de formaldehidă a trecut pe planul doi. „Nu ştiu dacă este bine sau nu să se facă această fabrică. Important este să existe locuri de muncă în continuare“, a afirmat Nicolae Neagu, în vârstă de 38 de ani, de profesie muncitor în construcţii.

Instalaţia de producere a formaldehidei este construită în procent de 80 la sută de aproape trei ani de zile. Construirea ilegală a fabricii este disputată în instanţele de judecată, între Kronochem şi Garda de Mediu.

Reprezentanţii Kronochem nu au exprimat un punct de vedere oficial până la închiderea ediţiei. În prezent, Kronochem deţine la Sebeş o fabrică de formaldehidă cu capacitatea de 30.000 de tone pe an.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite