Dumitrel, vătaf de secol XXI

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ion Dumitrel şi Dan Popescu se pregătesc să transforme cele 137.000 de hectare într-un paradis turistic
Ion Dumitrel şi Dan Popescu se pregătesc să transforme cele 137.000 de hectare într-un paradis turistic

Consiliul Judeţean Alba a fost desemnat unic administrator al unui teritoru de 137.000 de hectare, din judeţele Sibiu, Vâlcea, Hunedoara şi Alba Siturile protejate din acest areal vor fi responsabilitatea CJ Alba pentru următorii zece ani, a decis Ministerul Mediului.

Consiliul Judeţean (CJ) Alba va avea obligaţia de a promova turismul în zonă şi va decide asupra oportunităţii fiecărei investiţii care se va derula în acest spaţiu. Totodată, CJ Alba va avea dreptul de a institui taxe de exploatare, taxe turistice sau taxe pe pensiuni. Veniturile obţinute astfel vor trebui folosite pentru dezvoltarea zonei.

Proiectul aprobat de Ministerul Mediului cuprinde 24 de situri protejate: Brezoi, Câinenii Mari, Malaia şi Voineasa (în judeţul Vâlcea), Boiţa, Cisnădie, Cristian, Gura Râului, Jina, Orlat, Poplaca, Răşinari, Râu Sadului, Sadu, Sălişte, Tălmaciu şi Tilişca (în judeţul Sibiu), Cugir, Pianu de Sus şi Şugag (în judeţul Alba), respectiv Beriu, Orăştioara de Sus, Petrila şi Petroşani (în judeţul Hunedoara).

Vecinii s-au retras

În momentul demarării, acesta prevedea o asociere între cele patru consilii judeţene, însă instituţiile din Sibiu, Vâlcea şi Hunedoara au renunţat să se mai implice. „Nu au răspuns apelului nostru. Lucrurile nu mergeau repede, iar forma de asociere era împiedicată de unele abordări care încetineau înaintarea proiectului“, a explicat Ion Dumitrel, preşedintele Consiliului Judeţean Alba. El a fost completat de Dan Popescu, directorul Direcţiei Tehnice din CJ Alba: „Am decis să depunem singuri candidatura, pentru că ne doream o dezvoltare turistică a zonei, mai ales că avem deja o serie de proiecte demarate în această zonă“.

Doi ani pentru plan

Consiliul Judeţean Alba a fost desemnat câştigător al proiectului după analizarea mai multor aspecte, între care cele legate de posibilităţi economice, dotări sau expertiză. Alături de posibilitatea de a face legea pe arealul de 137.000 de hectare, administraţia judeţeană va avea şi o serie de obligaţii. Cea mai importantă este întocmirea unui plan complet de management, în decurs de maximum doi ani. „Dacă vom face totul cum trebuie, nu vom fi daţi la o parte de nici o altă administraţie“, este convins Dan Popescu.

Cheltuielile de administrare a zonei vor fi acoperite cu bani europeni, însă şi Consiliul Judeţean va trebui să contirbuie cu sume. „Estimăm că la început vom fi nevoiţi să cheltuim câteva milioane de lei pentru a crea un brand şi a întocmi documentaţia necesară proiectului“, a declarat Ion Dumitrel, prşedintele CJ Alba.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite