Proiect de conservare de 2 milioane de euro pentru trei situri arheologice din Cetatea Alba Iulia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Conservarea siturilor arheologice din Cetatea Alba Iulia, descoperite în cursul proiectului de modernizare a zonei instorice, costă până la 2 milioane de euro. Estimarea aparţine reprezentanţilor Muzeului Unirii, care au realizat lucrările de cercetare arheologică.

Potrivit proiectului întocmit de conducerea Muzeului Unirii, conservarea celor trei situri arheologice de importanţă naţională – ruinele clădirii Principia din parcul Custozza, via principalis din zona străzii Mihai Viteazul şi templul roman din apropierea Porţii a IV-a – costă până la 2 milioane de euro.

„În aceste zone este nevoie de proiecte noi de conservare. Am propus acest lucru primăriei. Toate trei vrem să le prindem într-un proiect mai amplu, iar primăria va identifica sursele de finanţare. Este nevoie şi de implicarea Ministerului Culturii pentru că este vorba despre obiective de interes naţional“, a spus Constantin Inel, directorul adjunct al Muzeului Unirii.

Instituţia a încasat de la Primăria Alba Iulia suma de 200.000 de lei pentru cercetările arheologice din Parcul Custozza. Zona care ar urma să fie conservată a rămas descoperită, dar zidurile romane fiind protejate împotriva frigului. Directorul Muzeului Gabriel Rustoiu a precizat că activităţile de cercetare în Cetate sunt aproape finalizate, astfel încât se va putea trece ulterior la conservarea siturilor. Situl Via principalis, drumul roman din vechiul castru roman de pe traseul porţii de sud, ar urma să fie extins. Este, însă, nevoie de acceptul Arhiepiscopiei Romano-Catolice care est propretarul terenului.

image

Click pe poză pentru galerie foto cu siturile şi şantierul din Cetate

Aceeaşi situaţie este înregistrată şi la Poarta a IV-a unde pentru a se putea conserva templul roman unde a fost descoperită o statuie a zeiţei Nemesis este, de asemenea, nevoie de acceptul romano-catolicilor. Tot aici, în cadrul unui proiect separat, ar urma să fie conservată cea mai veche biserică creştină din Transilvania. Investiţia ar fi în valoare de 4 milioane de euro. Primarul Mircea Hava a declarat, miercuri, că va susţine la Ministerul Culturii proiectele de conservare şi că aşteaptă un răspuns pozitiv cât mai curând. „După aceste descoperiri, potenţialul arheologic al cetăţii a crescut inestimabil. Este momentul să se revină şi să se facă proiectele de conservare“, a afirmat directorul Gabriel Rustoiu.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite