Concursul de idei pentru reabilitarea Palatului Culturii din Blaj şi-a desemnat câştigătorii
0
Propunerea a doi arhitecţi din Braşov a fost desemnată câştigătoare în cadrul concursului de idei pentru reabilitarea Palatului Culturii din Blaj. Proiectul a impresionat prin simplitate şi respectarea arhitecturii originale.
Concursul de idei a fost lansat de Transilvania Fest împreună cu Primăria Blaj şi Consiliul Judeţean Alba. Autorităţile locale vor pune la dispoziţia proiectului câştigător un buget de două milioane de euro pentru restaurare.
În concursul „Reabilitarea corectă a Palatului Cultural din Blaj” s-au înscris 11 echipe de arhitecţi din toată ţara. Juriul a decis să acode doar premiul I în valoare de 3.000 de euro şi a renunţat la locurile II şi III. În schimb a acordat două menţiuni speciale în valoare de câte 1.000 de euro fiecare.
Premiul cel mare a fost acordat arhitecţilor Radu Ursoiu şi Iulian Ungureanu de la SC Enclava de arhitectură Braşov.
„Proiectul întruneşte criteriile de sustenabilitate într-o măsură mai pregnantă decât celelalte proiecte. Acesta se integrează în contextul urban şi contextul cultural. Prin mijloace minime de intervenţie proiectul reuşeşte să capteze dramatismul şi memoria spaţiului existent rezultat în urma incendiului. Tavanul cu lumină zenitală reglabilă pune în valoare materialitatea zidăriei netencuite. Procedeul stabileşte o scară de valori şi are o mare calitate că este economic şi reţinut. În partea inferioară a peretelui este propus un bandou alb al unei simeze de expunere, care adaugă sălii flexibilitate în utilizare cu mijloace minimale“ este părerea juriului.
La acordarea premiul de 3.000 de euro a contribuit British Council România şi Fundaţia Caritabilă a Familiei Raţiu Londra.
Menţiunile s-au îndreptat spre echipa Atelier Mass din Cluj şi SC Republic of Architects SRL din Bucureşti.
Palatul Culturii a fost construit cu scopul principal de a sprijini și găzdui proiecte culturale, educaţionale şi artistice, fiind inaugurat în 1936 de către Carol al II-lea, rege al României. În anii ’90, din cauza unui incendiu, un procent de peste 40% din clădire a fost distrus iar aceasta nu a mai fost utilizată sau restaurată de atunci.
Citiţi luni dimineaţă în cotidianul Adevărul detalii despre proiectul câştigător în cadrul concursului organizat de Transilvania Fest.