Alba Iulia: Concurenţă pe locurile subvenţionate de la Drept

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alba Iulia: Concurenţă pe locurile subvenţionate de la Drept
Alba Iulia: Concurenţă pe locurile subvenţionate de la Drept

Pentru cele 2.000 de locuri subvenţionate şi cu taxă de la Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia s-au înscris 1.766 de candidaţi. Cei mai mulţi dintre tinerii care doresc să urmeze cursurile universitare la instiuţia de învăţământ superior din Alba Iulia au optat pentru învăţământul de zi. La învăţământul la distanţă s-au înscris mai puţin de 200 de candidaţi.

Ieri, s-a încheiat perioada de înscriere la Universitatea „1 Decembrie”. Admiterea la cele mai multe specialităţi din cadrul universităţii albaiuliene se face doar pe bază de dosar.

Tinerii au avut posibilitatea de a trece pe fişa de admitere mai multe specializări în funcţie de opţiunile personale. „Noi cunoaştem pentru moment doar concurenţa în funcţie de prima opţiune a candidaţilor. Este posibil ca la unele specializări concurenţa să fie mai mare deoarce mulţi tineri au preferat să treacă un anumit domeniu de licenţă ca o a doua variantă”, a explicat prorectorul Universităţii „1 Decembrie 1918”, Lucia Căbulea.

Zece candidaţi pe un loc la Drept

Cei mai mulţi absolvenţi de liceu care au promovat bacalaureatul şi care doresc să urmeze cursurile învăţământului superior la Alba Iulia au optat pentru Facultatea de Drept, cu toate că sunt doar 25 de locuri subvenţionate pentru acest domeniu de licenţă.
„Practic sunt înscrişi 250 de candidaţi pe cele 25 de locuri subvenţionate, ceea ce înseamnă că sunt 10 candidaţi pe un loc. Avem însă şi 99 de locuri cu taxă la aceaşi disciplină. Dacă sunt luate în calcul şi aceatea atunci concurenţa pentru Facultatea de Drept  este de doar doi pe un loc”, a mai spus rectorul universitar Lucia Căbulea.

Atracţia pentru Facultatea de Drept este confirmată şi de tinerii candidaţi. „Eu am trecut pe fişă prima obţiune Drept şi a doua Istorie. Am obţinut nota 9.56 la bacalaureat, dar nu cred că am şansă la locurile subvenţionate. Sunt doar 25 de locuri pentru Drept. Sper să prind totuşi un loc la Istorie unde sunt 40 de locuri subvenţionate” a spus Diana Bucur, de 19 ani din comuna Beclean din judeţul Braşov.

Ştiinţele inginereşti sunt şi ele în topul preferinţelor

Şi la alte domenii de licenţă propuse de Universitatea „1 Decembrie 1918” numărul candidaţilor este mai mare decât numărul de locuri.
În ultimii ani tinerii care doresc să fie studenţi în Alba Iulia s-au arătat foarte interesaţi de domeniile inginereşti şi mai cu seamă de domeniile precum măsurători terestre şi cadastru sau geodezie.

De asemenea, concurenţă este şi la Facultatea de Ştiinţe Sociale. „Cu toate că avem mai puţini candidaţi decât oferta de locuri, credem că vom acoperi toate locurile la învăţământul de zi. Pentru moment aşteptăm să vedem care vor fi rezultatele şi după confirmări. O parte dintre candidaţi este însă posibil să renunţe dacă nu vor fi admişi pe locurile subvenţionate sau la prima opţiune înscrisă pe fişa de admitere”, a mai explicat rectorul universităţii din Alba Iulia.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite