Alba: Concedieri ilegale la Spitalul din Ocna Mureş. Oamenii rămân fără ajutorul de şomaj

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deciziile de concediere colectivă a personalului TESA şi administrativ pot fi contestate în instanţă de foştii salariaţi ai Spitalului din Ocna Mureş, închis de la începutul acestei luni. 38 de foşti angajaţi ai unităţii medicale lucrează fără să fie plătiţi. Planul de redistribuire nu-i include şi pe ei.

Promisiunea că angajaţii din spitalele desfiinţate vor fi redistribuiţi în unităţile medicale  rămase nu se aplică şi pentru personalul TESA şi administrativ din spitalele din Alba închise de Ministerul Sănătăţii. Pentru 38 de referenţi, contabili şi muncitori de la Spitalul din Ocna Mureş ar exista teoretic o singură soluţie: şomajul.

Concedeierea colectivă, ilegală

Numai că,  practic măsura nu se poate aplica. Şi asta,  pentru că deciziile de încetarea a contractelor de muncă a foştilor salariaţi sunt considerate ilegale de Inspectoratul Teritorial de Muncă Alba.

„Noi am constatat în urma verificărilor că nu sunt îndeplinite condiţiile pentru concedierea colectivă a foştilor angajaţi de la Spitalul din Ocna Mureş. Consiliul local ar fi trebuit să voteze o hotărâre de desfiinţare a spitalului şi de transformare a lui în centru pentru vârstnici. Atâta timp cât spitalul există, nu sunt motive întemeiate de concediere colectivă. Foştii salariaţi pot ataca deciziile de încetare a raporturilor de muncă în instanţă“, a explicat Jolt Calman, inspector şef adjunct la ITM Alba.

„În lipsa posturilor vacante,  pentru noi rămăsese doar o singură soluţie: şomajul. Acum aşteptăm răspunsul de la ITM , să vedem dacă vom beneficia de acest drept. Deocamdată, facem muncă voluntară, nimeni nu garantează că vom fi şi plătiţi“ “,susţine Maria Sasu, referent la fostul spital din Ocna Mureş, trecut de la 1 aprilie pe lista celor desfiinţate.

Spitalul nu a fost desfiinţat de Consiliu Local

Primarul din Ocna Mureş nici nu vrea să audă de hotârârea de desfiinţare a spitalului orăşenesc. „Consiliul local nu va aproba niciodată desfiinţarea spitalului, ar fi un genocid.  Am cerut să fie înfiinţată o secţie externă a Spitalului Judeţean, să rămână o cameră de gardă pentru urgenţele medicale. Nimeni nu ne-a luat în seamă. Nu vrem să plătim noi pentru greşelile altora“, a punctat primarul oraşului, Augustin Drăguţ.

De săptămâna trecută, s-a pus lacăt şi pe camera de gardă a unităţii medicale din Ocna Mureş. Acum, bolnavii sunt obligaţi să meargă 25 de kilometri, la spitalul din Aiud, sau chiar 50 de kilometri, la Alba Iulia.

Pe lista spitalelor închise figurează şi cele din Baia de Arieş şi Zlatna. 

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite